Biskjoldbruskkjertlene.

Biskjoldbuskkjertlene ligger to og to på hver side av spiserøret bak skjoldbruskkjertelens sidelapper. Som vist på den lille figuren til venstre befinner de seg på høyde med VI. og VII. halsvirvel og I. brystvirvel.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Parathyreoidektomi betyr kirurgisk fjerning av én eller flere biskjoldbruskkjertler (parathyreoidea). Biskjoldbruskkjertlene ligger nært skjoldbruskkjertelen, og vi har vanligvis fire slike kjertler. Deres funksjon er å skille ut hormonet PTH som regulerer kalkstoffskiftet i kroppen.

Grunner for operasjon

Den vanligste grunnen for operasjon med fjerning av biskjoldbruskkjertler er en tilstand som heter primær hyperparathyreoidisme. Dette er en tilstand der det produseres for mye PTH. Dette medfører endring i kalkstoffskiftet i kroppen, og det blir målbart for høyt kalknivå i blodet. Ved primær hyperparathyreoidisme er én eller flere av disse kjertlene forstørret. Behandling av sykdommer består i kirurgisk fjerning av den eller de kjertlene som er forstørret.

Typer inngrep

Når grunnen for operasjon er fastsatt, gjøres undersøkelser for å prøve å finne hvilken eller hvilke kjertler som er forstørret. Dette gjøres ved ultralyd og scintigrafi. Oftest er det bare én av disse kjertlene som er forstørret. Hvis den blir lokalisert på forhånd, kan man under operasjonen finne denne med en enkel, direkte tilgang. Hvis man ikke kan lokalisere kjertelen på forhånd, gjøres det man kaller full eksplorasjon. Da leter man fram alle de fire kjertlene, og fjerner den eller de som er forstørret.

Komplikasjoner

Komplikasjoner er ikke hyppig, men det kan skje. Den mest akutte komplikasjonen er blødning i det opererte området på halsen. For de som opplever det, skjer det vanligvis innen de første seks timene. Siden dette er i luftveisområdet, skal pasientene være innlagt på sykehuset eller på pasienthotell den første natta etter operasjonen. En annen komplikasjon som kan oppstå, er skade på én eller begge nervene til stemmebåndene (rekurrenslammelse). Dette skjer sjelden ved slike operasjoner. Noen få kan oppleve at alle biskjoldbruskkjertlene mister sin funksjon. Da må man ta tabletter med D-vitamin og kalk i en periode eller resten av livet.

Hvem gjør inngrepene

Biskjoldbrukskjerteloperasjoner gjøres av bryst- og endokrinkirurger. Inngrepene skal gjøres ved sykehus og avdelinger som har så mange pasienter at man får mye erfaring. Det er en sammenheng mellom antall operasjoner og risiko for komplikasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg