Hjerteveggen
Det fibrøse perikardet ligger ytterst. Deretter kommer to lag med det serøse perikardet med et væskefylt hulrom mellom. Myokardet er hjertets egentlige muskellag. Det er kledd på innsiden med endokard.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Perikard er bindevevsposen som omgir og beskytter hjertet. Selve hjerteposen består av to lag – ett fibrøst og ett serøst.

Faktaboks

Uttale
perikˈardet
Etymologi
av gresk: peri, ‘omkring’ og kardia, ‘hjerte’
Også kjent som

pericardium, hjerteposen

Det fibrøse perikardet

Det ytterste laget, det fibrøse perikardet (pericardium fibrosum), består av bindevev som er rikt på kollagen og har lite blodårer i seg. Dette laget er på undersiden festet til mellomgulvets store, sentrale seneplate, slik at hjertet bare i liten grad påvirkes av pustebevegelsene her. Dessuten er hjerteposen festet til brystbeinet og øverst til de store blodkarene.

Det serøse perikardet

Det innerste laget eller bladet som kler innsiden av det fibrøse perikardet er meget tynt og kalles med en samlebetegnelse for det serøse perikardet (pericardium serosum). Dette legger seg øverst mot aortaveggen, slår om og kommer også til å dekke mesteparten av hjertets frie overflate. Her betegnes det som epikard. Mellom de to bladene (det serøse perikard og epikard) er det et ganske tynt væskelag som gjør at hjertet kan bevege seg nesten friksjonsfritt i hjerteposen. Begge bladene består av et enkelt, endotellignende cellelag, mesotelet, og fine bindevevsdrag som inneholder tallrike kapillarer.

Rolle i sykdom

Gjennom betennelsesprosesser som revmatisme og tuberkulose, eller ved sykdommer i hjertets omgivelser, kan hjerteposen bli rammet av betennelse (perikarditt). Det kan da også bli økt mengde væske mellom de to serøse lagene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg