Pleurodese er en behandling som går ut på å få de to bladene av brysthinnen (pleura) til å klistre seg til hverandre.

Ulike sykdommer kan gjøre at det hoper seg opp væske mellom lungen og brystveggen (pleuravæske). Overflaten av lungen er kledd av en tynn hinne (pleura viscerale) og innsiden av brysthulen er kledd av en tilsvarende hinne (pleura parietale). Normalt ligger disse to bladene av pleura helt inntil hverandre og glir nesten friksjonsløst mot hverandre når man puster. Ved enkelte sykdommer kan det bli opphopning av væske mellom disse to bladene av pleura, såkalt pleuraeffsujon. Pleuraeffusjon kan være forårsaket av en rekke sykdomstilstander, som hjertesvikt, lungebetennelse, tuberkulose, bindevevssykdommer og kreft.

Gjennomføring

Man vil i første omgang forsøke å behandle grunnsykdommen som fører til væskeopphopning i pleurahuelen. Hvis en pleuraeffusjon skyldes kreftsykdom som ikke i tilstrekkelig grad kan kontrolleres ved ordinær kreftbehandling, kan det være aktuelt å drenere væsken, for deretter å instillere et irriterende stoff som lager en betennelse i de to pleurabladene. Da vil det dannes arrvev, som gjør at de to pleurabladene kleber seg til hverandre. Da vil det ikke lenger være plass til væske i rommet mellom lungen og brystveggen.

Ved gjentatte episoder med pneumothorax, der det er lekket luft fra lungen inn mellom de to pleurabladene, kan det også være aktuelt å utføre pleurodese. Dette skjer ofte ved hjelp av mekanisk irritasjon av pleura via torakoskopi. Dette vil også føre til en betennelsesreaksjon i pleura, som får de to pleurabladene til å klebe seg til hverandre og forhindrer nye episoder med pneumothorax.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg