Blodpropp. Av . CC BY 4.0

posttrombotisk syndrom

Artikkelstart

Posttrombotisk syndrom er en tilstand som kan etterfølge blodpropp i dype vener (dyp venetrombose) i benene eller i armene. Over tid kan det utvikle seg hevelse, hudforandringer, eksem, leggsår og åreknuter og kombinasjonen av disse tegnene kalles posttrombotisk syndrom. Den årlige forekomsten av dyp venetrombose er omtrent 1 per 1000 mennesker og øker med økende alder.

Faktaboks

Uttale
pˈosttrombotisk syndrom
Etymologi
av post- og gresk thrombos, ‘klump, blodpropp’

De fleste venene i kroppen har klaffer som sørger for at blodet kun kan følge blodårene i en retning: mot hjertet. Blodpropp kan hindre tilbakestrømningen av blod, og skader også veneklaffene slik at de ikke fungerer. Resultatet blir at trykket i venene øker og det kan forårsake hevelse og smerter. Hevelsen skyldes at det lekker væske fra kapillærene og ut i vevet. Dette vil gjerne være mer uttalt dersom det har vært blodpropp i større vener og dersom man har hatt flere episoder med blodpropp.

Hevelsen vil over tid kunne føre til fargeforandringer i huden, med pigmentforandringer, eksem og leggsår. Som følge av det økte trykket i venene er det også vanlig at man utvikler åreknuter.

Behandling

Tradisjonelt har blodpropp i venene blitt behandlet med antikoagulasjon for å forhindre at blodproppen øker i størrelse eller løsner og gir lungeembolisme, blodpropp til lungene. Det har nå blitt mer vanlig å bruke fibrinolytisk behandling som betyr at man løser opp blodproppne i større vener og det reduserer risikoen for utvikling av posttrombotisk syndrom.

Forøvrig anbefales bruk av kompresjonsstrømpe grad 2 for å forhindre hevelse som over tid kan føre til eksem og leggsår.

Det er også mulig å rekonstruere eller transplantere veneklaffer, men det er forbeholdt de verste tilfellene som ikke har ønsket effekt av kompresjonstrømpe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg