Store norske leksikon

posttrombotisk syndrom

Blodpropp

David Gregory & Debbie Marshall. CC BY 4.0

Posttrombotisk syndrom er en tilstand som kan etterfølge blodpropp i dype vener (dyp venetrombose) i benene eller i armene. Over tid kan det utvikle seg hevelse, hudforandringer, eksem, leggsår og åreknuter og kombinasjonen av disse tegnene kalles posttrombotisk syndrom. Den årlige forekomsten av dyp venetrombose er cirka 1 per 1000 mennesker og øker med økende alder.

De fleste venene i kroppen har klaffer som sørger for at blodet kun kan følge blodårene i en retning; mot hjertet. Blodpropp kan hindre tilbakestrømningen av blod, og skader også veneklaffene slik at de ikke fungerer. Resultatet blir at at trykket i venene øker og det kan gi symptomer i form av hevelse og smerter. Hevelsen skyldes at det lekker væske fra kapillærene og ut i vevet. Symptomene vil gjerne være mer uttalt dersom det har vært blodpropp i større vener og dersom man har hatt flere episoder med blodpropp.

Hevelsen vil over tid kunne føre til fargeforandringer i huden, med pigmentforandringer, eksem og leggsår. Som følge av det økte trykket i venene er det også vanlig at man utvikler åreknuter.

Tradisjonelt har blodpropp i venene blitt behandlet med antikoagulasjon for å forhindre at blodproppen øker i størrelse eller løsner og gir lungeembolisme, blodpropp til lungene. Det har nå blitt mer vanlig å bruke fibrinolytisk behandling som betyr at man løser opp blodproppne i større vener og det reduserer risikoen for utvikling av posttrombotisk syndrom.

Forøvrig anbefales bruk av kompresjonsstrømpe grad 2 for å forhindre hevelse som over tid kan føre til eksem og leggsår.

Det er også mulig å rekonstruere eller transplantere veneklaffer, men det er forbeholdt de verste tilfellene som ikke har ønsket effekt av kompresjonstrømpe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.