Hypertyreose behandling
Figuren viser oversikt over hvordan legemidler mot hypertyreose virker inn.
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Propylthiouracil er et legemiddel som brukes i behandlingen av høyt stoffskifte (hypertyreose).

Faktaboks

Uttale
propylthiouracˈil

Virkning

Propylthiouracil virker ved å hemme produksjonen av skjolbruskkjertelhormonene tyroksin og trijodtyronin i skjoldbruskkjertelen på flere nivåer. Det hemmer både enzymer som kobler jodid til aminosyrer av typen tyrosin i tyreoglobulin og sammenkoblingen av to joderte tyrosinenheter til forstadier av skjolbruskkjertelhormonene. Når joderingen av tyrosin hemmes, får skjoldbruskkjertelen redusert mengde jodid til rådighet. Dermed favoriseres produksjonen av trijodtyronin, som inneholder tre jodidioner fremfor tyroksin som har fire. Dette er derimot ugunstig ved forhøyet stoffskifte, siden trijodtyronin er mer aktivt enn tyroksin.

Propylthiouracil virker også ved å hemme omdannelsen av tyroksin til trijodtyronin lokalt i målcellene for skjolbruskkjertelhormonene. Halveringstiden for propylthiouracil i blodplasma er bare 1,5 timer, slik at legemiddelet må tas tre ganger daglig. Det passerer gjennom morkaken til fosteret og vil kunne hemme skjoldbruskkjertelen til fosteret.

Vanligvis er det en latensperiode før legemiddelet begynner å virke. Dette skyldes at frigjøringen av et lager av nesten ferdiglagede skjolbruskkjertelhormoner ikke påvirkes av propylthiouracil. Derimot kan en raskt innsettende, hemmende effekt på den lokale omdannelsen av tyroksin til det mer potente trijodtyronin økes ved at man gir høyere doser av propylthiouracil, mens det beslektede preparatet karbimazol ikke har denne virkningsmekanismen.

Bivirkninger

Den mest alvorlige bivirkningen av propylthiouracil og andre thionamider er agranulocytose, som forekommer hos under én prosent av pasientene. Ved agranulocytose stopper produksjonen av hvite blodceller opp, og pasienten kan få feber og sår hals. Dette skjer hyppigst i løpet av de første ukene til månedene av behandlingen og kan utvikle seg i løpet av en dag eller to. Pasienten må straks stoppe behandlingen og oppsøke lege dersom slikt oppstår. Som regel vil produksjonen av blodcellene normaliseres etter at behandlingen er avsluttet, men pasienten kan ikke fortsette å bruke denne typen legemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg