Pseudohypoparathyreoidisme er en sjelden og sammensatt gruppe av arvelige syndromer forårsaket av nedsatt virkning av parathyreoideahormon (PTH).

Faktaboks

Uttale
psˈeudohypoparathyreoidˈisme
Også kjent som
PHP

Syndromet ble første gang beskrevet av den amerikanske legen Fuller Albright (1900–1969) i 1942. Pasienten hadde et karakteristisk utseende som spesielt omfattet utviklingsmessige defekter i skjelettet, og tilstanden ble kalt Albrights arvelige osteodystrofi. I blodet fant man lave nivåer av kalsium og høye nivåer av fosfat. Ved å gi pasienten PTH fikk man ikke den normale økningen av kalsium i blodet og fosfatutskillelsen i urinen.

PHP deles inn i flere kategorier basert på skjelettdefekter og endringer i kalsium- og fosfatstoffskiftet

PHP Type Ia

Pasienten har Albrights arvelige osteodystrofi som kjennetegnes av kortvoksthet, korte fingrer, overvekt, rundt ansikt, kort og tykk nakke, forkalkninger i underhuden og en viss grad av lærevansker. I tillegg er det lavt kalsium og økt fosfat i blodet på grunn av nedsatt effekt av PTH på kalsium- og fosfatstoffskiftet. Syndromet skyldes at pasienten er bærer av en defekt i det guaninnukleotid-bindende proteinet (se G-proteiner) som er med på å overføre PTH-signalet inn i målcellene.

Ved PHP type 1a arves genet for det defekte G-proteinet fra mor (imprinting). Siden nyrene kun uttrykker G-proteinet arvet fra mor og de samtidig er den viktigste regulatoren av kalsium- og fosfatstoffskiftet, får pasienten lavt kalsium og høyt fosfat i tillegg til skjelettforandringene. Pasienten behandles med kalsium- og D-vitamintilskudd for å normalisere kalsiuminnholdet i blodet.

PHP Type Ib

Pasienten har lavt kalsium i blodet, men har for øvrig ikke tegn til Albrights arvelige osteodystrofi. Dette skyldes en defekt i mekanismer som regulerer avlesningen av G-proteingenet i nyrene. Pasientene behandles med kalsium- og D-vitamintilskudd.

Pseudo-PHP

Pasienten har skjelettforandringer som ved Albrights arvelige osteodystrofi, men har normalt nivå av kalsium og fosfat i blodet. Dette skjer når defekten i G-proteinet arves fra far. Nyrene har normal respons på PTH, siden de kun uttrykker det normale G-proteinet som er arvet fra mor (imprinting). I tillegg finnes det PHP type 1c og type 2, som er svært sjeldne og hvor den genetiske årsaken er ukjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg