Reproduktiv helse, eller seksuell helse, er et begrep som omfatter tilstander og sykdommer i reproduksjonsorganene hos kvinner og menn.

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer seksuell helse slik: «Seksuell helse er en tilstand av fysisk, følelsesmessig, mental og sosial velbefinnende i forbindelse med seksualitet. Det er ikke alene fravær av sykdom, dysfunksjon eller handicap. Seksuell helse krever en positiv og respektfull tilgang til seksualitet og seksuelle forhold, herunder også muligheten til å ha lystfylte og sikre seksuelle opplevelser, frie for tvang, diskriminering og vold. For å oppnå og opprettholde seksuell helse må det enkelte individs rettigheter respekteres, beskyttes og oppfylles.»

Reproduktiv helse omfatter alle livsfaser. Det omfatter også sykdommer i svangerskapet, fødsel, utviklingsforstyrrelser hos fosteret, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.

Det omfatter rettigheter og vern mot sykdommer, tvang og overgrep, rett til å planlegge sin familie, tilgang til prevensjonsmidler og rett til å gjennomføre svangerskap og fødsel slik kvinnen selv ønsker. I retten til å planlegge sin familie inngår også rett til behandling for infertilitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg