reproduktiv helse

Artikkelstart

Reproduktiv helse, eller seksuell helse, er et begrep som omfatter tilstander og sykdommer i reproduksjonsorganene hos kvinner og menn.

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer seksuell helse slik: «Seksuell helse er en tilstand av fysisk, følelsesmessig, mental og sosial velbefinnende i forbindelse med seksualitet. Det er ikke alene fravær av sykdom, dysfunksjon eller handicap. Seksuell helse krever en positiv og respektfull tilgang til seksualitet og seksuelle forhold, herunder også muligheten til å ha lystfylte og sikre seksuelle opplevelser, frie for tvang, diskriminering og vold. For å oppnå og opprettholde seksuell helse må det enkelte individs rettigheter respekteres, beskyttes og oppfylles.»

Reproduktiv helse omfatter alle livsfaser. Det omfatter også sykdommer i svangerskapet, fødsel, utviklingsforstyrrelser hos fosteret, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.

Det omfatter rettigheter og vern mot sykdommer, tvang og overgrep, rett til å planlegge sin familie, tilgang til prevensjonsmidler og rett til å gjennomføre svangerskap og fødsel slik kvinnen selv ønsker. I retten til å planlegge sin familie inngår også rett til behandling for infertilitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg