Bronkiolitt er en lungesykdom med betennelse i de ytterste delene av bronkialtreet. Akutt bronkiolitt rammer oftest barn i første leveår, og tilstanden skyldes vanligvis virusinfeksjoner, oftest RS-virus.

Faktaboks

Uttale
bronkiolˈitt

Sykdomsmekanisme

Bronkiolene blir trange eller tette på grunn av hevelse i veggen og økt slimproduksjon.

Barn

Hos barn opptrer tilstanden i forløpet av en forkjølelse, og barna får etter hvert pustevansker, rask respirasjon og hoste. Med stetoskop kan man høre knatrelyder og eventuelt pipelyder over lungene.

Voksne

Betennelsesforandringer i bronkiolene kan også oppstå i forbindelse med luftveisinfeksjoner hos voksne, men siden diameteren på bronkiolene er større enn hos barn, blir ikke symptomene like dramatiske. Hos røykere kan det også oppstå betennelsesforandringer i de små luftveiene som vil bidra til å hemme luftstrømmen, særlig ved utpust.

Adskillig mer sjeldne former for bronkiolitt kan opptre i følgende forbindelser:

Behandling

Barna kan trenge ekstra tilførsel av oksygen, og en sjelden gang må de behandles i respirator. De fleste barn med bronkiolitt blir bra i løpet av én til tre uker, men noen kan plages av hoste og pipende pust over en lengre periode.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg