Spolormer (tegning)

Spolormer. Hannen og hunnen er omtrent i halv størrelse. Egget er sterkt forstørret.

Av /Store norske leksikon ※.

Ascariasis er en sykdom som skyldes spolorm (Ascaris lumbricoides). En betydelig del av verdens befolkning, kanskje 600 millioner, er infisert med Ascariasis lumbricoides. Ormen forekommer også i Norge, men de relativt få tilfellene av ascariasis som diagnostiseres, sees oftest hos personer som er smittet utenlands.

Faktaboks

Uttale
askarˈiasis

Livssyklus

Smitte skjer ved inntak av mat som inneholder egg som andre personer har utskilt i avføringen. Eggene frigjør larver i magesekken og tynntarmen. Larvene trenger gjennom tarmslimhinnen og går med blod og lymfe til lungene. Derfra går larvene til spiserøret og videre til tynntarmen hvor de utvikles til ormer/mark, som blir 15-40 centimeter lange.

Symptomer og tegn

Når larvene passerer lungene, kan pasienten få feber, hoste, utslett, tungpust og andre symptomer og tegn på lungebetennelse. Lungesymptomer kombinert med stor forekomst av hvite blodceller av typen eosinofile granulocytter (eosinofili) kalles Løfflers syndrom.

Ormer som passerer til tarmen gir varierende symptomer og tegn, dels avhengig av ormemengden. Mange som har spolorm er helt symptomfrie. Andre kan ha symptomer og tegn på forstoppelse. En sjelden gang kan ormen forårsake gulsott fordi galleganger er tilstoppet av orm.

Diagnose

Når larver passerer lungene, vil klinisk bilde, røntgenfunn, funn av larver i ekspektoratet og eventuelt eosinofili gi holdepunkter for diagnosen. Påvisning av karakteristiske egg i avføringen eller funn av fullvoksen orm i avføringen er det som vanligvis skal til for å stille diagnosen ascarisinfeksjon i tarmen.

Behandling

Man kan behandle lungesymptomene, for eksempel med steroider når det er behov for dette.

Den vanligste behandlingen av ascariasis i tarmen er en engangsdose med et ormemiddel (mebendazol eller albendazol). Behandlingen er effektiv og kan eventuelt gjentas etter en uke. Hvis ormene blokkerer passasjen i tarmen eller i gallegangene, krever dette spesiell behandlingstiltak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg