Barnemark er en rundorm som kan gi sykdom hos menneske. Barnemark er veldig vanlig. Det latinske navnet på barnemark er Enterobius vermicularis.

Faktaboks

Også kjent som

barneorm, småorm, småmark, springorm, springmark, oxyuriasis, oxyuris, enterobiasis

Ormen er rundt én centimeter lang, bevegelig og gulhvit med spisse ender.

Hunnen legger sine egg i nederste del av endetarmen eller på huden utenfor endetarmsåpningen. Eggene er ikke synlige med det blotte øye. Eggene overføres til barnets munn ved at barnet klør seg. Dermed vil barnet stadig infisere seg selv på nytt.

Forekomst

Barnemark forekommer hos barn fra 5 til 14 år. Den finnes i hele verden og er den vanligste innvollsormen i vestlige land. Man regner med at 400 millioner mennesker kan være smittet på verdensbasis.

Livsløp og smitteveier

Hele livssyklusen skjer inne i fordøyelseskanalen hos mennesket. Eggene kommer inn gjennom munnen og fortsetter ned til tynn- og tykktarmen, der de fester seg til slimhinnen. Eggene utvikler seg i løpet av en måned til voksne mark som formerer seg. Etter formeringen dør hannen.

Hunnen kryper ut av endetarmsåpningen om natten og legger eggene sine i huden i og omkring endetarmsåpningen. En enkelt hunnmark kan legge mer enn 10 000 egg. Deretter dør også den.

Eggene overføres deretter til munnen med fingrene (fekal–oral smitte), via sengetøy eller klær, eller gjennom luften, og smitter ofte samme person igjen. Smitte blant familiemedlemmer er også hyppig. Dersom man ikke smittes igjen, dør den opprinnelige infeksjonen i løpet en måneds tid.

Symptomer og tegn

Hovedsymptomet er kløe rundt endetarmsåpningen, spesielt om kvelden og natten. Noen kan også få magesmerter, irritabilitet og slapphet, eventuelt også søvnløshet på grunn av kløen. Tilstanden er ikke alvorlig.

Diagnose

Diagnosen stilles ved påvisning av marken eller markeegg i avføringen eller i og omkring endetarmsåpningen. Eggene kan fanges opp ved å legge limsiden av vanlig limbånd inn mot endetarmsåpningen om morgenen. De kan deretter ses i mikroskop.

Behandling

I de fleste tilfeller blir man kvitt ormene uten spesiell behandling. Enkelte ganger kan infeksjonen vare lenge fordi barnet smitter seg selv på ny.

Behandlingen består av en enkeltdose av mebendazol eller pyrvin kombinert med god hygiene og sengeskift. Dette skal hindre selvinfeksjon og smitte i miljøet. Legemidlene kan eventuelt gjentas.

Vanligvis bør hele familien behandles. God hygiene, spesielt håndvask i forbindelse med toalettbesøk, er viktig i forebyggingen, men tilbakefall er likevel hyppig i barnefamilier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg