Trikin

Trikiner, Trichinella spiralis, blir opptil fire millimeter lange. Her er de sett i mikroskop.

Trikin
Av /Shutterstock.

Trikinose er en parasittsykdom vanligvis forårsaket av rundormen Trichinella spiralis. Mennesker smittes vanligvis ved å spise svinekjøtt som ikke er godt nok kokt eller stekt. Takket være god veterinærkontroll er trikinose sjelden i Norge, men sykdommen forekommer i Europa.

Faktaboks

Uttale
trikinˈose
Etymologi
av trikin og gresk -osis, ‘tilstand, sykdom’

Smitte og livssyklus

Trikiner forekommer i ville og tamme pattedyr over hele verden, men mest på den nordlige halvkule. Det finnes mange andre Trichinella-arter enn Trichinella spiralis. Dyr og mennesker smittes ved å spise rått eller dårlig behandlet kjøtt som inneholder larver. Mennesket blir som oftest smittet av svinekjøtt.

Larvene slår seg ned i veggen tynntarmen hvor de blir kjønnsmodne og parer seg. Hunnen føder larver som føres med blodstrømmen. Larvene borer seg inn i muskelvev hvor de venter på at verten skal bli spist. I denne tilstanden kalles de muskeltrikiner. For trikinen er mennesket en blindgate, fordi kjøttet ikke blir spist.

Symptomer og tegn

Symptomene varierer avhengig av hvor hardt angrepet man er. Noen merker ikke noe til infeksjonen. Mageplager kan komme etter et par dager, andre symptomer kommer som regel først etter to til tre uker.

Det første typiske tegnet er hevelse i øyelokkene, rundt øynene og i ansiktet for øvrig, deretter muskelverk, blødninger under neglene og feber. Ved sterke smerter i brystveggen kan pasienten få problemer med å puste. Muskulaturen i hjertet kan av og til angripes. Feber og frostanfall vil være varierende til stede. Symptomene forsvinner vanligvis etter tre til fire måneder, men hos noen kan det ta lenger tid.

Diagnose

Diagnosen stilles ved å ta vevsprøver fra infisert muskelvev, der man kan påvise muskeltrikinene under mikroskop. Prøven må tas minst fire uker etter smittetidspunktet. Trikiner i tarmen kan ikke påvises direkte. Man kan ta en blodprøve for å påvise antistoffer mot parasitten, og mange vil ha høye verdier av såkalte eosinofile granulocytter, en type hvite blodceller.

Behandling og prognose

Det finnes effektiv behandling mot trikinose forutsatt at diagnosen stilles i tide. De fleste som får sykdommen i dag blir helt friske, men sykdommen kan noen ganger ha dødelig utgang.

Historikk

Trikinose oppstod tidligere i små epidemier. Under andre verdenskrig oppsto det en epidemi blant tyske soldater som hadde spist infisert svinekjøtt. Trikinose er i dag sjelden i Norge, og siste innenlandstilfelle hos mennesker var i 1980. Trikiner finnes sporadisk hos husdyr i Norge, siste gang påvist hos to svinebesetninger i Vestfold i 1994.

I dag er trikinose sjelden i Europa, men fortsatt til stede i Øst-Europa, på Balkan og enkelte land i Sentral- og Sør-Europa. I 2020 ble det i EU/EØS-området rapportert 117 tilfeller hvorav de fleste ble smittet av å spise underbehandlet kjøtt av gris eller villsvin. I følge European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) ble de fleste tilfellene dette året påvist i Bulgaria, Italia, Polen, Romania og Østerrike.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg