Trikinose er en parasittsykdom forårsaket av rundormen Trichinella spiralis. Mennesker smittes vanligvis ved å spise svinekjøtt som ikke er godt nok kokt eller stekt. Trikinose er sjelden i Norge på grunn av god veterinærkontroll, men det forekommer i Øst-Europa.

Trikiner forekommer i ville og tamme pattedyr over hele verden, men mest på den nordlige halvkule. Dyr og mennesker smittes ved å spise rått eller dårlig behandlet kjøtt som inneholder larver. Mennesket blir som oftest smittet av svinekjøtt. 

Larvene slår seg ned i tynntarmen hvor de blir kjønnsmodne og parrer seg. Hunnen borer seg inn i en tarmtott og føder larver som føres med blodstrømmen. Larvene borer seg inn i muskelvev hvor de venter på at verten skal bli spist. I denne tilstanden kalles de muskeltrikiner. For trikinen er mennesket en blindgate, fordi kjøttet ikke blir spist.

Symptomene varierer avhengig av hvor hardt angrepet man er. Noen merker ikke noe til infeksjonen. Mageplager kan komme etter et par dager, andre symptomer kommer som regel først etter 2–3 uker. Det første typiske symptomet er hevelse i øyelokkene, deretter muskelverk, blødninger under neglene og feber. Ved sterke smerter i brystveggen kan pasienten få problemer med å puste. Feber og frostanfall vil være varierende til stede. Symptomene forsvinner vanligvis etter 3–4 måneder, men hos noen kan det ta lenger tid.

Diagnosen stiller man ved å ta vevsprøver fra infisert muskelvev, der man kan påvise muskeltrikinene under mikroskop. Prøven må tas minst fire uker etter smittetidspunktet. Trikiner i tarmen kan ikke påvises direkte, og blodprøver er upålitelige.

Det finnes effektiv behandling mot både denne og de fleste andre parasittsykdommene, forutsatt at diagnosen stilles i tide. De fleste som får sykdommen i dag, blir helt friske, men sykdommen kan noen ganger ha dødelig forløp.

Trikinose oppstod tidligere i små epidemier. Under andre verdenskrig var det en epidemi blant tyske soldater som hadde spist infisert svinekjøtt. Nå er trikinose sjelden i Norge på grunn av effektiv veterinærkontroll. Siste innenlandstilfelle hos mennesker i Norge var i 1980. Trikiner finnes sporadisk hos husdyr i Norge, siste gang påvist  hos to svinebesetninger i Vestfold i 1994.

I dag er trikinose fortsatt forholdsvis vanlig i Øst-Europa og på Balkan. I 2015 ble det i EU/EØS-området rapportert 156 tilfeller.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.