antiseptika

Antiseptika er kjemiske stoffer som brukes for å drepe og redusere veksten av bakterier. I medisinen virker antiseptika ved lokal bruk mot hudinfeksjoner, og også i kombinasjon med antibiotika ved alvorlige infeksjoner i sår og slimhinner.

Faktaboks

Uttale
antisˈeptika
Etymologi
av anti- og gresk sepsis, ‘forråtnelse’

Benzoylperoksid og dibrompropamidin er antiseptiske legemidler til lokal bruk av henholdsvis akne og brennkopper. Klorheksidin er et antiseptisk munnskyllemiddel. I enkelte halstabletter fins det en kombinasjoner av antiseptika (amylmetakresol, diklorbenzylalkohoa). Enkelt antibiotika i form av pudder eller salve anses også som antiseptika, for eksempel bacitracin, fusidinsyre og enkelte tetrasykliner.

Lokalbehandling med antiseptika gir få bivirkninger. Hudirritasjon er vanligst.

Desinfiserende midler

Det finnes noen antiseptika som brukes som desinfeksjonsmidler på hud og slimhinner, som for eksempel under kirurgiske inngrep. De inneholder som regel en blanding av klorheksidin og sprit i ulike mengder. Hensikten er å drepe bakterier som har forurenset hud, slimhinner eller sår.

Det finnes også desinfeksjonsmidler med større andel sprit som brukes for å drepe bakterier på ikke-levende gjenstander som medisinsk utstyr og overflater. Ved bruk av desinfeksjonsmidler må man være klar over at noen av midlene kan gi helseskader og resistensutvikling hos enkelte bakterier. Det er ikke noe klart definisjonsmessig skille mellom antiseptika og desinfeksjonsmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg