Peristaltikk

Innholdet i fordøyelseskanalen drives framover av peristaltikk. I spiserøret og i tarmen er det glatt muskulatur som trekker seg sammen rett bak maten eller tarminnholdet og som slapper av foran. Dette driver innholdet framover.

Peristaltikk
Av /Shutterstock.

Makrogoler er avføringsmidler som brukes ved treg mage, forstoppelse og tarmtømming. De inneholder polyetylenglykol, og natrium- og kaliumsalter. Makrogoler er effektive avføringsmidler uten alvorlige bivirkninger.

Virkning

Makrogoler er store molekyler som ikke tas opp i tarmen. I tykktarmen binder makrogoler væske, som gir økt volum av tarminnhold gjennom en osmotisk effekt. Volumøkningen gjør at tarmen får mer å jobbe med og tarmveggen strekkes, noe som stimulerer tømmingsrefleksen og tarmaktivitet økes. På den måten drives tarminnholdet ut av tarmen relativt raskt.

Bruk

Ulike preparater som inneholder makrogoler brukes av forskjellige grunner:

  • tarmtømming hos voksne før kirurgi, koloskopi og røntgenundersøkelser
  • kortidsbehandling av uttalt forstoppelse hos barn og voksne, hvor andre avføringsmidler ikke har gitt effekt
  • behandling av kronisk forstoppelse i samråd med lege

Preparater

Handelsnavn på preparater med makrogoler er Movicol og Moxalole. Movicol Junior er et reseptbelagt makrgolpreparat til bruk hos barn mellom to og elleve år.

Det fins flere preparater som brukes på det norske markedet som inneholder makrogoler til rensing av tarmen før tarmundersøkelser. Eksempler er Endofalk, Laxabon, Moviprep og Plenvu. Disse midlene kommer i form av pulver som løses opp i vann og drikkes noen timer før undersøkelsen.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er magesmerter, kvalme, oppkast og økt gassdannelse (flatulens).

Forsiktighetsregler

På grunn av den vannbindende egenskapen kan man fort bli dehydrert eller få feil sammensetning av salter i blodet (elektrolyttforstyrrelser). Det er derfor viktig å opprettholde tilstrekkelig væskeinntak.

Makrogoler øker transporthastighet av mageinnholdet gjennom mage-tarmkanalen og reduserer fullstendig opptak fra tarmen. Det anbefales derfor ikke å ta medisiner samtidig med makrogolpreparater.

Makrogoler må brukes med forsiktighet ved graviditet, tarmsykdommen ulcerøs kolitt, diabetes, hjertesvikt og nyresvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg