Synsfeil, brytningsfeil i øyet. Uttrykket synsfeil er uheldig, fordi det kan gi et uberettiget inntrykk av et svaksynt øye. Ukorrigert kan en brytningsfeil i øyet ofte føre til uklart syn, men langt de fleste tilfellene korrigeres lett med en brille eller kontaktlinse, og da ser man normalt.

Det skjelnes mellom tre former for synsfeil: nærsynthet, langsynthetog astigmatisme. I tillegg kommer presbyopi (gammelmannssyn), som er et normalt aldersfenomen og skyldes en svekkelse av øyets akkommodasjon.

Eventuell brytningsfeil og graden av denne påviser man vanligvis ved subjektiv refraksjonering (dvs. en metode som er avhengig av de svarene pasienten gir) hos optiker eller lege hvor man etter bestemte retningslinjer finner frem til riktig korrigerende linse. Det finnes også objektive metoder som autorefraksjon og skiaskopi.

Autorefraksjon innebærer at man med et bestemt digitalt instrument (autorefraktor) får et rimelig godt inntrykk av brytningsforholdet, men resultatet bør, hvis mulig, justeres med subjektiv refraksjonering før brillestyrken bestemmes. Hos små barn må man bruke skiaskopi, som er en rent optisk teknikk hvor øyets brytningsforhold kan bestemmes etter at øyets akkommodasjon (nærinnstillingsevne) er lammet med spesielle dråper (syklopentolat eller atropin som er sterkere og har lengre virketid, se antikolinerge midler).

Nærsynthet behandles med konkave glass, såkalte minusglass, eller kontaktlinser, mens langsynthet behandles med konvekse glass, såkalte plussglass, eller kontaktlinser. Astigmatisme behandles enten med sylinderglass, harde kontaktlinser eller toriske, bløte kontaktlinser.

Presbyopi behandles hos normalsynte med plussglass inntil 3 dioptrier, og hos langsynte med plussglass inntil 3 dioptrier sterkere enn avstandsbrillen.

Mange med lavgradig nærsynthet vil kunne lese bra uten brille eller med en svak plussbrille. Høygradig nærsynte vil trenge en lesebrille med svakere minusglass enn de bruker på avstand. Et alternativ til separate briller for avstand og nært hold er bifokale brillereller progressive briller.

Om laserteknikk som brukes ved behandling av nærsynthet, se excimerlaser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.