schizotyp lidelse

Schizotyp lidelse er en psykisk lidelse kjennetegnet ved problemer med nære forhold til andre mennesker, eksentrisk atferd og forstyrrelser i tenkning.

Faktaboks

Uttale
schizotˈyp lidelse
Etymologi
av gresk skhizein, ‘spalte’
Også kjent som
latent schizofreni
pseudonevrotisk schizofreni
schizotyp personlighetsforstyrrelse

Årsaker

Schizotyp lidelse er årsaksmessig nært knyttet til schizofreni og oppfattes i ICD-10 som en schizofrenilignende tilstand, men uten at det foreligger klare symptomer på schizofreni på noe tidspunkt. Genetiske så vel som andre biologiske forhold antas derfor å være av sentral årsaksmessig betydning.

Symptomer

Typiske symptomer er selvhenføringsideer, betydelig grad av magisk tenkning, periodevise intense illusjoner, hørsels- eller andre hallusinasjoner og ideer på grensen til vrangforestillinger, vag, omstendelig, metaforisk tale eller urimelig abstrakt og stereotyp tenkning, mistenksomhet, upassende følelsesuttrykk, rar eller påfallende atferd, tvangspreget grubling, mangel på fortrolige og nære venner og overdreven sosial angst som ikke avtar ved nærmere bekjentskap.

Behandlingen

Behandlingen består i psykologisk støtteterapi med vekt på informasjon om sykdommen, bedring av sosiale ferdigheter og bedre stressmestring. Mange vil dessuten ha utbytte av nevroleptika i små doser. Psykoedukativ familiebehandling kan være nyttig slik det også er sett ved andre alvorlige psykiske lidelser. I prinsippet er behandlingen således lik den som gjennomføres ved schizofreni.

Prognose

Forløpet er som regel kronisk uten at det utvikles sikker schizofreni selv om det kan forekomme meget kortvarige episoder som kan virke psykotiske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg