Schizotyp lidelse er en psykisk lidelse kjennetegnet ved problemer med nære forhold til andre mennesker, eksentrisk atferd og forstyrrelser i tenkning.

Faktaboks

Uttale
schisotˈyp lidelse
Etymologi
av gresk skhizein, ‘spalte’
Også kjent som
latent schizofreni, pseudonevrotisk schizofreni og schizotyp personlighetsforstyrrelse

Det har vært strid om hvordan denne lidelsen skulle klassifiseres. I diagnosesystemet ICD-10 er den klassifisert som en «schizofreni-spektrumlidelse», mens i DSM-IV er den klassifisert som en personlighetsforstyrrelse. Dette gjenspeiler at lidelsen både har det man kan kalle psykosenære symptomer samtidig som den har kjennetegn på en alvorlig personlighetsforstyrrelse. Hvor mye det er av det ene eller det andre, veksler fra individ til individ.

Estimatene er usikre, men det er anslått at opp mot 20 prosent av personer som først diagnostiseres som schizotype, senere vil utvikle schizofreni, men flertallet gjør ikke det.

Årsaksforhold

Når man undersøker slektninger til pasienter med schizofreni, finner man økt forekomst av schizotype trekk, men uten at disse personene nødvendigvis er psykotiske. Schizotyp lidelse er altså årsaksmessig knyttet til schizofreni, uten at en helt vet hva som er felles genetisk disposisjon.

Symptomer

Typiske symptomer er selvhenføringsideer, betydelig grad av magisk tenkning, periodevise intense illusjoner, hørsels- eller andre hallusinasjoner og ideer på grensen til vrangforestillinger, vag, omstendelig, metaforisk tale eller urimelig abstrakt og stereotyp tenkning, mistenksomhet, upassende følelsesuttrykk, rar eller påfallende atferd, tvangspreget grubling, mangel på fortrolige og nære venner og overdreven sosial angst som ikke avtar ved nærmere bekjentskap.

Behandlingen

Behandlingen består i psykologisk støtteterapi med vekt på informasjon om lidelsen, bedring av sosiale ferdigheter og bedre stressmestring. Noen vil dessuten ha utbytte av nevroleptika i små doser. Psykoedukativ familiebehandling kan være nyttig slik det også er sett ved andre alvorlige psykiske lidelser. I prinsippet er behandlingen således ganske lik den som anbefales for schizofreni.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg