Sekalealkaloider, en gruppe farmakologisk aktive stoffer som utvinnes fra meldrøye, et hvilestadium (sklerotier) av soppen Claviceps purpurea, som særlig vokser på rug. En gammel betegnelse på disse sklerotiene er secale cornutum eller bare sekale.

Sekalealkaloidene har kraftige virkninger på glatt muskulatur i blodårer og i livmoren.

Ergotamin er et sekalealkaloid som brukes bl.a. i behandling av migrene, mens ergometrin brukes for å øke sammentrekningen av livmoren etter en fødsel; brukt tidligere i svangerskapet kan det gi fosterskade, eventuelt føre til abort.

Sekalealkaloidene er utgangspunkt for syntese av flere andre farmakologisk aktive stoffer, bl.a. dopamin-agonisten bromokriptin, som brukes i behandlingen av Parkinsons sykdom

Sekale inneholder lysergsyre, som er utgangspunktet for syntesen av det hallusinogene stoffet LSD (lysergsyredietylamid). LSD virker som partiell agonist på serotoninreseptorene 5-HT1 og 5-HT2 , som antas å ha betydning for den hallusinogene virkningen.

Sekalealkaloider kan forårsake en alvorlig forgiftning, ergotisme, som er karakterisert ved sammentrekning av arterioler og nedsatt blodtilførsel i ekstremitetene. Dette kan utvikle seg til gangren (koldbrann).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.