Dette er den største gruppen av giftsoppene. Forgiftningene gir varierende grad av mage-tarmsymptomer som magesmerter, kvalme, oppkast og diaré. Symptomene oppstår vanligvis 30 minutter til 3 timer etter inntaket. Symptomene avtar som regel etter noen timer, men forgiftningen kan vare i 1-2 døgn. Alvorlige forgiftninger er sjelden i denne gruppen, men noen trenger symptomatisk behandling i sykehus på grunn av forstyrrelser i vann- og saltbalansen etter kraftig oppkast og diaré. Soppgiftene som forårsaker denne typen forgiftning er lite kjent og er trolig en heterogen gruppe.
Mange enkeltarter fra ulike soppslekter tilhører denne gruppen. Rødskrubb (Leccinum versipelle) som ikke er tilstrekkelig varmebehandlet, er den soppen som forårsaker flest soppforgiftninger i Norge, og symptomene kan bli relativt kraftige. Besk svovelsopp (Hypholoma fasciculare), giftkremle (Russula emetica), giftsjampinjong (Agaricus xanthodermus), lakrisriske (Lactarius helvus) og tårereddiksopp (Hebeloma crustuliniforme) er eksempler på andre sopper i denne gruppen.
Mage- og tarmsymptomer etter et soppmåltid kan ha andre årsaker enn giftig sopp. Selv matsopp kan gi symptomer hvis den en gammel og halvråtten. Sopp som er en ferskvare vil også kunne gi reaksjon hvis den ikke er oppbevart og behandlet forsvarlig. Sopp kan dessuten være relativt tungt fordøyelig, og det er sannsynlig med individuelle forskjeller i reaksjoner på sopp. Mage- og tarmsymptomer kan også være en del forgiftningen forårsaket av andre giftige sopper.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.