Seponeringssyndrom er en samling av ulike symptomer som skyldes brå seponering eller betydelig dosereduksjon av antidepressive legemidler. Seponeringssyndrom medfører ubehagelige sansefornemmelser.

Dette kan forekomme ved bruk av alle typer antidepressiver. Seponeringssyndrom kan skilles fra andre tilstander ved at symptomene forsvinner etter reintroduksjon av legemidlet eller legemidler som har samme virkning.

Symptomer

Syndromet består vanligvis av milde og forbigående symptomer, som både kan være somatiske eller psykiatriske slik som hodepine, søvnvansker, irritabilitet og mareritt. Nummenhet, uro, gråteepisoder, skjelving (tremor) og svetting er også vanlige symptomer.

Syndromet kan debutere innen to dager og opptil tre uker etter seponering av legemidlene, og disse kan vare fra opptil noen døgn til flere uker. Syndromet er vanligst hos pasienter som har vært behandlet med antidepressiver i mer enn seks uker, altså ved langtidsbehandling.

Ulike typer

Seponeringssymptomer er mest utbredt ved bruk av antidepressiver som kroppen blir fort kvitt (kort halveringstid) og de som ikke har aktive nedbrytningsprodukter. Dette gjelder blant annet paroksetin (Seroxat), duloksetin (Cymbalta) og venlafaksin (Efexor).

Symptomene er avhengig av hvilke typer antidepressiver man bruker. Eldre antidepressiver som monoaminoksidase (MAO)-hemmere, kan føre til forvirring og psykotiske symptomer. Antidepressiver som selektivt hemmer reopptak av serotonin (SSRI) er den meste brukte legemiddelgruppen mot depresjon, og seponeringssyndrom refereres av og til «SSRI discontinuation syndrome» i litteraturen.

Behandling

Den vanligste måten å unngå symptomer ved avsluttet behandling er å trappe ned bruken av legemidlet langsomt. Det er viktig at pasienten kjenner til seponeringssymptomer. De fleste symptomene er forbigående og ikke livsfarlige, men kan oppleves ubehagelige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg