Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

tremor

Tremor kan være svært begrensende på daglige aktiviteter.

/Shutterstock.

Artikkelstart

Tremor er det samme som skjelving. Dette er en ufrivillig, sporadisk, ofte vedvarende aktivering av ulike motoriske enheter i muskulaturen.

Faktaboks

Uttale
trˈemor
Etymologi
latin
Også kjent som
skjelving

Tremor er rytmiske bevegelser som skyldes vekslende sammentrekninger av muskelgrupper med motsatt rettet virkning (agonister og antagonister), for eksempel bøyning og strekning.

Normal tremor

Hos alle mennesker forekommer det normalt en såkalt fysiologisk tremor som holder seg uforandret uten å innvirke særlig på kroppens bevegelser. Denne kan forverres ved stress.

Hviletremor og aksjonstremor

Det er vanlig å skille mellom hviletremor og aksjonstremor: hviletremor sees når kroppen er i hvile, uten bevegelser, mens aksjonstremor sees som skjelving når armer og ben er i aktivitet.

Hviletremor er typisk ved Parkinsons sykdom.

Aksjonstremor kan sees når armer eller ben aktivt holdes i en bestemt stilling (stillingstremor eller postural tremor), eller ved viljestyrte bevegelser (intensjonstremor).

Årsaker

Tremor kan være et sykdomstegn ved sykdom som rammer hjernens basalganglier eller lillehjernen. Tremor forekommer også ved sykdommer i skjoldbruskkjertelen, som for eksempel hypertyreose, ved kronisk alkoholisme og ved enkelte forgiftninger, blant annet med kvikksølv.

Tremor kan i noen tilfeller opptre som en arvelig tilstand (hereditær essensiell tremor). Behandling med betablokkere kan ha gunstig virkning på denne. I enkelte tilfeller bør dyp hjernestimulering vurderes. I alderdommen opptrer av og til tremor, såkalt senil tremor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg