Serotonergt syndrom er en karakteristisk samling av symptomer som kan oppstå dersom man kombinerer ulike medikamenter som har til felles at de øker mengden av signalsubstansen serotonin mellom nerveceller (synapser).

Serotonergt syndrom ses sjelden ved behandling med ett enkelt legemiddel, men risikoen øker ved kombinasjon av flere serotonerge medikamenter. Eksempler på serotonerge medikamenter er selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI), monoamino-oksidasehemmere (MAO-hemmere) og noen typer opioider.

Symptomene varierer i alvorlighetsgrad fra lette til alvorlige. Symptomene er forvirring, uro, redusert konsentrasjonsevne, stive muskler, skjelving (tremor), ufrivillige muskelrykninger, lavt blodtrykk (hypotensjon) og økte reflekser. Ved mer uttalte tilfeller sees også feber og eventuelt krampeanfall som medfører at kroppen bøyes som en bue bakover (opistotonus). 

Serotonergt syndrom behandles ved å slutte på de aktuelle legemidlene, i tillegg til å behandle symptomene som følger syndromet. I alvorlige tilfeller må det legges til spesifikke serotoninhemmende midler.

Prognosen er vanligvis god med tilbakegang av symptomer etter én til to dager etter seponering av legemidlene. Ubehandlet kan serotonergt syndrom være dødelig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.