Serotonergt syndrom er en karakteristisk samling av symptomer som kan oppstå dersom man kombinerer ulike medikamenter som har til felles at de øker mengden av signalsubstansen serotonin mellom nerveceller (synapser).

Faktaboks

Uttale
serotonˈergt syndrom
Etymologi
av serotonin og gresk ergon, ‘arbeid’

Serotonergt syndrom ses sjelden ved behandling med ett enkelt legemiddel, men risikoen øker ved kombinasjon av flere serotonerge medikamenter. Eksempler på serotonerge medikamenter er selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI), monoamino-oksidasehemmere (MAO-hemmere) og noen typer opioider.

Symptomer

Symptomene varierer i alvorlighetsgrad fra lette til alvorlige. Symptomene er forvirring, uro, redusert konsentrasjonsevne, stive muskler, skjelving (tremor), ufrivillige muskelrykninger, lavt blodtrykk (hypotensjon) og økte reflekser. Ved mer uttalte tilfeller sees også feber og eventuelt krampeanfall som medfører at kroppen bøyes som en bue bakover (opistotonus).

Behandling

Serotonergt syndrom behandles ved å slutte på de aktuelle legemidlene, i tillegg til å behandle symptomene som følger syndromet. I alvorlige tilfeller må det legges til spesifikke serotoninhemmende midler.

Prognose

Prognosen er vanligvis god med tilbakegang av symptomer etter én til to dager etter seponering av legemidlene. Ubehandlet kan serotonergt syndrom være dødelig.

 Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg