AMH er et hormon som produseres i kvinnens eggstokker og hos testiklene hos gutter. Måling av dette hormonet brukes især i forbindelse med utredning for assistert befruktning for å gi en indikasjon på kvinnens eggstokkreserver.

Faktaboks

Etymologi

gresk anti- (imot), og Müllers gang etter Johannes Müller (1801-1858)

Også kjent som

Anti-Müllerian hormone (AMH)

Müllerian-inhibiting hormone (MIH)

Fysiologisk funksjon

AMH er et glykoprotein som hos kvinner produseres i granulosacellene i de preantrale og i de minste antrale folliklene i kvinnens eggstokker. Hormonet hemmer rekruttering av follikler som ligger i dvalemodus og sørger på denne måten for å begrense antall eggposer til modning og endelig rekruttering av en ledende follikel.

AMH spiller også en viktig rolle i kjønnsdifferensiering i fosterlivet. Hos guttefostre produseres AMH i sertolicellene i testiklene og bidrar til å hemme utvikling av müllerske ganger og dermed sørge for at eggledere, livmor og vagina ikke utvikles hos et guttefoster.

Klinisk bruk

Måling av AMH gir et kvantitativt mål på eggstokkreservene. AMH gir liten eller ingen informasjon om eggenes kvalitative egenskaper. AMH-verdien synker med økende alder hos kvinnen og går mot null ved menopause.

AMH kan også måles for å vurdere forstyrrelser i eggløsning eller manglende eggløsning som for eksempel hos kvinner med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) eller bidra i utredning av prematur ovarialsvikt (for tidlig overgangsalder).

AMH er videre et nyttig mål for å vurdere stimuleringsregime og dosering av hormoner ved assistert befruktning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg