Skjoldbruskkjertelsykdommer, kan deles i to hovedgrupper: de som innebærer en endring i hormonproduksjonen og hormonsekresjonen (hypertyreose og hypotyreose), og de som påvirker kjertelens form og størrelse (struma, skjoldbruskkjertelkreft).

Medfødte årsaker til avvikende hormonproduksjon er manglende anlegg av skjoldbruskkjertelen (kretinisme) og arvelige enzymdefekter som hindrer normal produksjon av tyroksin. Vanligst er imidlertid immunologiske prosesser som endrer produksjonen og sekresjonen av skjoldbruskkjertelhormoner. De typiske eksemplene er Graves' sykdom (hypertyreose forårsaket av en kronisk stimulering av follikkelcellene til økt hormonproduksjon ved et TSH-lignende antistoff (TRAS)) og Hashimotos sykdom (hypotyreose på grunn av en kronisk betennelse i kjertelen som leder til destruksjon av follikkelceller, forårsaket av et antistoff mot thyreoglobulin).

Sjeldne årsaker til endring av hormonproduksjonen er manglende eller, meget sjelden, økt produksjon av TSH i hypofysen. Som regel er hypofysesvulster årsak til denne type tilstander.

Selv om både enzymdefekter og de nevnte immunologiske sykdommer ofte gir opphav til en viss grad av struma, er jodmangel den vanligste årsaken til denne tilstanden.

Skjoldbruskkjertelkreft er en relativt sjelden sykdom, selv om mikrocancere ofte lar seg påvise i thyreoideavev ved meget nøyaktige histologiske undersøkelser. Medullære karsinomer utgår fra de kalsitoninproduserende cellene i skjoldbruskkjertelen (se skjoldbruskkjertelkreft).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.