Skjoldbruskkjertelsykdommer er sykdommer som forekommer i skjoldbruskkjertelen. Disse kan deles i to hovedgrupper: de som innebærer en endring i hormonproduksjonen og hormonsekresjonen, som hypertyreose og hypotyreose, og de som påvirker kjertelens form og størrelse, som struma og skjoldbruskkjertelkreft.

Hypertyreose og hypotyreoidisme

Medfødte årsaker til avvikende hormonproduksjon er manglende anlegg av skjoldbruskkjertelen (kretinisme) og arvelige enzymdefekter som hindrer normal produksjon av tyroksin. Vanligst er imidlertid immunologiske prosesser som endrer produksjonen og sekresjonen av skjoldbruskkjertelhormoner. De typiske eksemplene er:

  • Graves' sykdom, som er hypertyreose forårsaket av en kronisk stimulering av follikkelcellene til økt hormonproduksjon ved et TSH-lignende antistoff (TRAS)
  • Hashimotos sykdom, som er hypotyreose på grunn av en kronisk betennelse i kjertelen som leder til destruksjon av follikkelceller, forårsaket av et antistoff mot thyreoglobulin

Sjeldne årsaker til endring av hormonproduksjonen er manglende eller, meget sjelden, økt produksjon av TSH i hypofysen. Som regel er hypofysesvulster årsak til denne type tilstander.

Struma

Selv om både enzymdefekter og de nevnte immunologiske sykdommer ofte gir opphav til en viss grad av struma, er jodmangel den vanligste årsaken til denne tilstanden.

Skjoldbruskkjertelkreft

Skjoldbruskkjertelkreft er en relativt sjelden sykdom. Symptomer er vanligvis en knute som ikke er øm, eventuelt en diffus hevelse i skjoldbruskkjertelen. Små svulster lar seg ofte påvise i thyreoideavev ved meget nøyaktige histologiske undersøkelser. Medullære karsinomer utgår fra de kalsitoninproduserende cellene i skjoldbruskkjertelen, og måling av kalsitonin i blod kan være viktig for å sikre diagnosen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg