Slim er en seig, fargeløs, organisk væske som dannes av egne kjertler i slimhinnene, for eksempel i urinrøret, skjeden, luftveiene, magesekken og tarmkanalen. Slimet dekker slimhinneepitelet som en tynn 'film', vanligvis 200-500 μm tykk, avhengig av vedkommende organs art og tilstanden det befinner seg i.

Faktaboks

Også kjent som
mucus

Slim består av sammensatte proteiner samt spesielle karbohydrater (muciner) som binder vann og dermed bidrar til å bevare fuktigheten i det underliggende vevet. Sammensetningen og viskositeten kan være forskjellig for de enkelte organene.

Slim bidrar til å beskytte slimhinnene mot mikroorganismer og overflatiske skader, samtidig som det fukter innåndingsluften (nese-/svelgregionen). Det kan beskytte mot syrepåvirkning (magesekken), og bidrar også til at indre organer kan gli tilnærmet friksjonsfritt mot hverandre. Hos kvinner påvirkes fertiliteten av den periodevise endringen av slimdannelse i skjeden, livmorhalsen og livmoren.

Normalt er slimet seigt og klart. Økende mengde og tynnere slim forekommer for eksempel ved visse allergiske reaksjoner. Ved betennelse produseres ofte økt mengde slim, for eksempel ved forkjølelse. Hvis betennelsen skyldes bakterier, kan slimet få en grønn- eller gulaktig farge.

Slim finnes også hos andre arter, for eksempel i huden hos fisker og snegler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg