slow virus-infeksjon

Artikkelstart

En slow virus-infeksjon er en kronisk virusinfeksjon som er preget av en lang inkubasjonsperiode eller et veldig langt sykdomsforløp, og som kan føre til kroniske nevrologiske sykdommer. De er forårsaket av relativt vanlig forekommende virus, som retrovirus og papovavirus, eller prioner. Sykdommene som utvikler seg gir først kliniske symptomer måneder eller år etter den første eksponeringen.

Faktaboks

Etymologi
engelsk «langsom virusinfeksjon»

Virusinfeksjoner gir vanligvis akutt sykdom etter en kort inkubasjonstid. Dette typiske «livsløpet» er imidlertid annerledes for en bestemt gruppe virusinfeksjoner som først og fremst påvirker sentralnervesystemet (CNS). Dyreforsøk tyder på at det finnes virusinfeksjoner som har en inkubasjonstid på måneder til år, som følges av en progressiv sykdomsprosess som alltid fører til død. Disse særegne sykdomstilstandene kalles slow virus-infeksjoner.

Noen eksempler på slow-virus infeksjoner er «progressiv multifokal leukoencefalopati» (forekommer hovedsakelig som en opportunistisk infeksjon hos pasienter med immunsuppresjon) eller tropisk spastisk hiv-assosiert myelopati.

Følgende kliniske bilder regnes som slow virus-infeksjoner i dag:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg