Småcellet lungekreft er en type lungekreft som i de fleste tilfeller skyldes røyking. Småcellet lungekreft utgjør 15–19 prosent av lungekrefttilfellene i Norge. Andelen har gått tilbake sammenliknet med ikke-småcellet lungekreft.

Småcellet lungekreft viser spesielt stor tendens til tidlig spredning (metastasering) til andre organer, blant annet til hjernen. Før man tok i bruk cellegiftbehandling, døde halvparten av pasientene i løpet av få måneder. Hvis det ikke er tegn til spredning, er median overlevelse (tid til halvparten er døde) nå 10–20 måneder, og for pasienter med spredning 7–11 måneder. Bare et fåtall av pasientene overlever fem år.

Behandling

Behandlingen er først og fremst kjemoterapi med kombinasjon av cellegifter, supplert med stråleterapi. Immunterapi er relativt nylig innført som en behandlingsmodalitet.

Kirurgisk fjerning av småcellet lungekreft er aktuelt bare ved svært små primærsvulster uten noen tegn til spredning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg