Smak er evnen til å oppfatte de kjemiske bestanddelene i næringsstoffer som opptas gjennom munnen. Evnen er knyttet til egne sanseorganer (smaksløkene) som ligger fordelt på tungen, men henger også nøye sammen med luktesansen. Smaken kan dessuten påvirkes av andre sansekvaliteter, slik som berøring, temperaturoppfatning, syn og lignende.
Reseptorene for smakssansen er smaksceller som finnes i smaksløkene. Smaksløkene ligger fordelt langs tungens spiss, kanter og basis, men som i liten grad finnes på selve tungeoverflaten. Hos barn ligger de svært konsentrert, men konsentrasjonen avtar etter 20-årsalderen, slik at de hos 80-åringer er redusert til omtrent 1/3. Det finnes også smaksløker i bakre svelgvegg, på tonsillene, i strupehodet (larynx) og på undersiden av strupelokket (epiglottis). Hos nyfødte og spedbarn finnes de også i ganen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.