stupor

Artikkelstart

Stupor er en tilstand av nedsatt bevissthet og reaksjonsevne. Disse er nedsatt til den grad at man ikke snakker, ikke rører seg eller reagerer på omgivelsene, mer enn i korte øyeblikk og kun ved kraftig og gjentatt stimulering. Man reagerer derimot på smertestimuli, og reagerer med refleksbevegelser på lys og høye lyder.

Faktaboks

Uttale
stˈupor
Etymologi
latin ‘sløvhet, ufølsomhet’

Stupor kan skyldes skader, forgiftning eller annen sykelig påvirkning av hjernen, eventuelt sykdom et annet sted i kroppen. Særlig aktuelt er funksjonsnedsettelse i de bevissthetsregulerende sentrene i hjernestammen som resultat av alkoholforgiftning, manglende blodforsyning eller trykk fra svulster, blødninger og abscesser.

Psykogen stupor er en psykisk tilstand med tilsvarende svekket reaksjonstilbøyelighet eller reaksjonsvegring, men med fullt bevart bevissthet. Psykogen stupor forekommer ved kataton schizofreni og ved alvorlige depresjoner og som reaksjon på kraftige psykiske påkjenninger. Pasienten er stum, ubevegelig, ofte spisevegrende og reagerer ikke på noe, men følger likevel ofte med på hva som skjer rundt seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg