Stupor er en tilstand av nedsatt bevissthet og reaksjonsevne. Disse er nedsatt til den grad at man ikke snakker, ikke rører seg eller reagerer på omgivelsene, mer enn i korte øyeblikk og kun ved kraftig og gjentatt stimulering. Man reagerer derimot på smertestimuli, og reagerer med refleksbevegelser på lys og høye lyder.

Stupor kan skyldes skader, forgiftning eller annen sykelig påvirkning av hjernen, eventuelt sykdom et annet sted i kroppen. Særlig aktuelt er funksjonsnedsettelse i de bevissthetsregulerende sentrene i hjernestammen som resultat av alkoholforgiftning, manglende blodforsyning eller trykk fra svulster, blødninger og abscesser.

Psykogen stupor er en psykisk tilstand med tilsvarende svekket reaksjonstilbøyelighet eller reaksjonsvegring, men med fullt bevart bevissthet. Psykogen stupor forekommer ved kataton schizofreni og ved alvorlige depresjoner og som reaksjon på kraftige psykiske påkjenninger. Pasienten er stum, ubevegelig, ofte spisevegrende og reagerer ikke på noe, men følger likevel ofte med på hva som skjer rundt seg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.