Subaraknoidalblødning, blødning som gir blodansamling i subaraknoidalrommet. Subaraknoidalblødning kan oppstå etter hjerneskader eller spontant ved at det oppstår en brist i en utposning av en blodåre (aneurisme).

Hovedsymptomet er en plutselig og meget kraftig hodepine, som et «smell i hodet». Dette kan ofte inntre i forbindelse med en fysisk anstrengelse eller andre forhold som øker blodtrykket. Pasienten kan fortsette med bare å ha hodepine, eventuelt nakkestivhet, men kan også få andre symptomer, som lammelser og føleforstyrrelser. I noen tilfeller opptrer det raskt en forverring med nedsatt bevissthet.

Ved subaraknoidalblødning blir cerebrospinalvæsken blodig, noe som kan påvises enten ved computertomografi (CT) eller spinalpunksjon. Det er deretter, hvis pasientens tilstand tillater det, vanlig å gjøre en angiografi som viser hjernens blodforsyning. Hvis det påvises et aneurisme, vil man forsøke å tette dette igjen. Det kan gjøres ved en operasjon der det settes en liten klype på aneurismet. En nyere teknikk går ut på å tette til utposningen ved å slippe inn et stoff (via det kateteret som brukes til angiografi) som får blodet i utposningen til å koagulere. Denne teknikken, embolisering, har gjort det mulig å behandle aneurismer som det tidligere ikke var mulig å operere.

Hvis en operasjon eller embolisering er vellykket, kan pasienten igjen få et helt normalt liv uten risiko for ny blødning.

Se også hjerneslag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.