Subaraknoidalblødning, hjernehinneblødning, er blødning i rommet mellom de to hjernehinnene arachnoidea og pia mater, det vil si subaraknoidalrommet. Subaraknoidalblødning forkortes ofte SAB, eller engelsk SAH. Blødningen kan oppstå spontant ved at det oppstår en brist i en utposning av en blodåre (aneurisme), men kan også oppstå etter hjerneskader.

Subaraknoidalblødning er en akutt tilstand med en svært alvorlig prognose, hvor mellom 20 og 40 prosent av pasientene dør før de ankommer sykehus. Dødeligheten er omtrent 50 prosent innen de tre første månedene.

Hovedsymptomet er en akutt innsettende og meget kraftig hodepine, som et «smell i hodet». Dette kan inntre i forbindelse med fysisk anstrengelse eller andre forhold som øker blodtrykket. Hodepinen kan være ledsaget av kvalme, oppkast og nakkestivhet. Pasienten kan også få nevrologiske symptomer som kraftnedsettelse, nedsatt følelse (sensibilitet) eller synsforstyrrelser. I noen tilfeller opptrer det raskt en forverring med nedsatt bevissthet.

Ved subaraknoidalblødning blir cerebrospinalvæsken blodig, noe som kan påvises enten ved computertomografi (CT) eller spinalpunksjon. Det er deretter vanlig å utføre en radiologisk fremstilling av hjernens blodforsyning (angiografi).

Behandlingen foregår på nevrokirurgisk avdeling. Hvis det påvises en aneurisme, vil man forsøke å tette denne igjen. Den vanligste metoden er såkalt «coiling», hvor et kateter føres inn via en pulsåre til hjernen, frem til området der aneurismen og blødningen ligger. Aneurismen tettes ved å slippe inn et stoff som får blodet i aneurismen til å levre seg (koagulere). En annen metode å stanse blødningen på, er å sette en liten klype (klips) på aneurismen. Dette er et nevrokirurgisk inngrep.

Hvis pasienten overlever akuttforløpet med vellykket behandling, kan vedkommende igjen få et normalt liv uten risiko for ny blødning. Mange pasienter har likevel behov for langvarig rehabilitering og opptrening. Noen av pasientene får psykiske og kognitive langtidsplager, og rundt ti prosent utvikler epilepsi i løpet av de første fem årene etter subaraknoidalblødningen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.