Superfisielt malignt melanom er den vanligste typen malignt melanom (føflekkreft) i huden.

Faktaboks

Uttale
superfisiˈelt malˈignt melanˈom
Etymologi

av superfisiell, 'overflatisk, nær overflaten'

Det finnes flere måter å klassifisere maligne melanomer på. Den mest brukte inndelingen baserer seg på hvordan vekstmønsteret til svulsten ser ut ved mikroskopiundersøkelse. Det vil si hvilke histopatologiske trekk som kjennetegner kreftvevet. Et superfisielt malignt melanom har et overfladisk vekstmønster, der det brer seg mer til siden i huden, fremfor å vokse ned i dypet til blodårer. Slikt vekstmønster gir en bedre prognose, da sjansen for spredning av kreftsykdommen via blodbanen blir mindre.

Prognose

Superfisielt malignt melanom har ganske god prognose. Leveutsiktene ved malignt melanom er sterkt avhengig av hvor dypt svulsten vokser, hvor på kroppen det sitter og om det er tegn til spredning til lymfeknuter.

Behandling er kirurgisk fjerning. Det er viktig at det ikke er igjen noe av kreftsvulsten i huden. Derfor skal det være en rand med frisk hud rundt hele hudbiten som blir fjernet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg