sykdomsdisposisjon

Sykdomsdisposisjon, det at et individ har en høyere risiko for å få en spesiell sykdom enn et tilfeldig valgt individ i befolkningen. At et individ er disponert eller predisponert (har en medfødt disposisjon) for en sykdom, kan skyldes arvelige faktorer og ulike ytre faktorer.

Arvelige faktorer

Holdepunkter for at det foreligger en arvelig sykdomsdisposisjon, kan man få bl.a. dersom en sykdom opptrer påfallende hyppig hos personer som er i slekt med hverandre, men ikke hos ubeslektede som har felles livsvilkår (ektefeller, adopterte barn). Tvillingundersøkelser kan også være viktige i denne forbindelse. Dersom eneggede tvillinger har større sykdomslikhet enn toeggede, taler dette for at en sykdom er arvelig.

Man har bl.a. sterke holdepunkter for arvelig sykdomsdisposisjon når det gjelder hjerte- og karsykdommer, diabetes mellitus, hypertensjon (høyt blodtrykk), visse revmatiske sykdommer (særlig Bekhterevs sykdom), visse psykiske sykdommer, visse kreftsykdommer, psoriasis og allergitilstander som astma.

De senere år har det vært en betydelig fremgang når det gjelder identifikasjon av hvilke arveanlegg (gener) som er med på å utgjøre den arvelige sykdomsdisposisjonen. Det blir stadig identifisert flere arveanlegg av betydning for disposisjon for eller motstandskraft mot hyppig forekommende sykdommer, som f.eks. Bekhterevs sykdom, visse former for kreft og diabetes mellitus.

Et viktig formål med den medisinsk-genetiske forskningen er å kunne identifisere personer med en særlig sykdomsrisiko før det er kommet tegn til sykdom, slik at man kan sette i gang tiltak som kan forhindre sykdommen, forsinke manifestasjonene eller gjøre sykdommen mildere.

Ytre faktorer

Livsstil, ernæring og miljø har også betydning for et individs sykdomsdisposisjon. For eksempel øker røyking risikoen for lungekreft og luftveisplager. Galt sammensatt ernæring kan gi mangel på visse vitaminer (vitaminmangelsykdommer), mens for rikelig ernæring kan føre til overvekt, som har skadelige virkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg