bekkenløsning

Bekkenløsning er en tilstand som opptrer i svangerskapet og ytrer seg i smerter nederst i ryggen og foran i bekkenet. Smertene forverres ved bevegelser. Selv om tilstanden er smertefull for mor, går det ikke utover fosteret, og svangerskapet utvikler seg normalt.

Faktaboks

Også kjent som
relaxatio pelvis

Det er utgitt europeiske guidelines for diagnose og behandling (Eur Spine J (2008) 17:794–819), og denne artikkelen baserer seg på disse.

Ulike undersøkelser oppgir svært forskjellige estimater for forekomsten, men et rimelig anslag er at 20 prosent av gravide opplever dette. Smertene varierer, fra å være ubehagelige til å være nærmest invalidiserende.

Det er vanlig å anta at bekkenløsning er en oppmykning av bindevevet i bekkenets ledd. Det er ett slikt ledd foran i bekkenet (symfysen) og to ledd på ryggsiden (ileosacralleddene). Disse leddene er normalt holdt sammen av et fast bindevev, og er helt ubevegelige. I svangerskapet skjer det en oppmyking av dette bindevevet, muligens fremkalt av hormonet relaxin, og leddflatene kan gli litt mot hverandre. Det er imidlertid ingen klar sammenheng mellom graden av bevegelighet i leddene og smertene. Det kan være at noen kvinner kompenserer for den økte bevegeligheten med endret muskelfunksjon.

Mulige risikofaktorer er tidligere ryggsmerter eller skader av bekkenet, flere tidligere fødsler og hardt fysisk arbeid.

Diagnosen stilles, foruten lokalisasjonen av smertene, ved flere tester for smerteutløsning ved bevegelser av leddene i bekkenet. Røntgenundersøkelser har vanligvis ingen plass i diagnostiseringen.

Som regel går smertene over i løpet av de første tre månedene etter fødselen, men en prosent har fortsatt sterke smerter etter to år. Dette er særlig kvinner som hadde svært sterke smerter i svangerskapet. I sjeldne tilfeller kan smertene bli permanente og kalles da kronisk bekkenløsningssyndrom.

Det er ingen behandling uten å forsøke å holde leddene i bekkenet mest mulig i ro, samtidig som ledd og muskler for øvrig brukes. Fysioterapi, med individualiserte øvelser og læring av teknikker for å bevege seg uten å utløse smerte, har effekt.

Det er ingen grunn til å fraråde vanlig vaginal fødsel. Keisersnitt forbedrer ikke tilstanden, og kan tvert imot gjøre at det tar lenger tid å komme seg igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg