Follikler på øvre øyelokks bindehinne (follikulær fase)

Trakom er en alvorlig øyeinfeksjon, forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis, og er en hyppig årsak til blindhet i tropiske strøk.

Faktaboks

Uttale
trakˈom
Etymologi
av gresk trakhys, ‘ru’ og -oma, ‘klump, svulst’

Årsak og sykdomsutvikling

Endestadium med trichiasis  og arr og innvekst av blodkar i hornhinnen
https://www.flickr.com/photos/24560044@N08.
Lisens: CC BY 2.0

Tilstanden starter med at øyets bindehinne (konjunktiva) blir infisert med Chlamydia trachomatis slik at det oppstår en en øyekatarr (konjunktivitt) med knuter (follikler) i slimhinnen bak øvre øyelokk (den follikulære fasen). Barn er spesielt utsatte. Gjentatte infeksjoner fører til fortykkelse av bindehinnen og øyelokkene (den intense betennelsefasen). Deretter oppstår arrskrumpninger og feilstillinger av øyelokkene, først og fremst ved at øyelokkene vrenges innover (entropionfasen). Derved oppstår også trichiasis, det at øyevippene skraper over hornhinnen (trichiasisfasen). Da oppstår det lett sår og infeksjoner som etterlater arr som reduserer hornhinnens naturlige gjennomsiktighet (hornhinnearrfasen) .

Symptomer

Symptomene vil til å begynne med være symptomer typiske for øyekatarr; kløe, rødme, tåreflod, hovne øyelokk og puss. Etter hvert som hornhinnen blir affisert, får pasienten smerter og lysskyhet. Når hornhinnearrene har blitt store og/eller mange nok, blir synet dårligere og pasienten kan til slutt bli helt blind. Dette skjer oftest i godt voksen alder.

Smittemåte

Trakom er først og fremst utbredt hos befolkningsgrupper som lever under meget dårlige hygieniske forhold, slik at øynene lett kan smittes på nytt. Smitten skjer ved direkte eller indirekte kontakt med infisert materiale (hender, klær, håndklær) eller via fluer som kan bringe øyesekret fra ett barn til et annet.

Utbredelse

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er trakom et stort helseproblem i 44 land og er årsak til om lag 1,9 millioner blinde. 139 millioner mennesker lever i endemiske områder. Tilstanden er utbredt i tropiske strøk, spesielt i tørre og varme områder, og har sin største utbredelse i Afrika, Midtøsten og deler av Asia. I noen av disse områdene er 60–90 prosent av førskolebarn smittet. Trakom har i tidligere tider også vært utbredt i Europa, Nord-Amerika og Nord-Asia, men forsvant etter hvert som levestandarden økte som følge av den industrielle og økonomiske utviklingen.

Behandling

Tidlige stadier av trakom kan enkelt helbredes med antibiotika, for eksempel med en enkelt tablett med azitromycin eller tetrasyklin øyesalve i flere uker, men i områder hvor trakom er endemisk, ser man ofte at de som er blitt behandlet, etter kort tid blir infisert på nytt. Forebygging er derfor viktig, spesielt å sikre tilgang til rent vann og bedre sanitære forhold. Ansiktsvask med rent vann har redusert risikoen for gjentatte infeksjoner hos barn. Hvis tilstanden har kommet så langt at det har oppstått entropion, er det nødvendig med kirurgisk korreksjon av dette for å hindre blindhet. WHO satte i 1996 i gang et stort program med mål om å utrydde trakom i verden, primært innen 2020, men dette er i ny handlingsplan endret til 2030.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg