Trakom, alvorlig betennelsestilstand i øyets bindehinne som skyldes mikroorganismen Chlamydia trachomatis (se Chlamydia) som er en mellomting mellom bakterie og virus.

Etter grå stær (katarakt) er trakom den hyppigste årsaken til blindhet i verden. Per 2006 er ca. 84 mill. angrepet av sykdommen og 8 mill. er blinde pga. sykdommen. Trakom har i tidligere tider også vært utbredt i Europa, Nord-Amerika og Nord-Asia, men forsvant etter hvert som levestandarden økte som følge av den industrielle og økonomiske utviklingen. Tilstanden er nå utbredt i tropiske strøk, spesielt i tørre og varme områder, og har sin største utbredelse i Afrika, Midt-Østen og deler av Asia. Verdens helseorganisasjon, WHO, arbeider aktivt for å utrydde sykdommen gjennom the Alliance for Global Elimination of Trachoma by the year 2020.

Trakom er først og fremst utbredt hos befolkningsgrupper som lever under meget dårlige hygieniske forhold, slik at øynene lett kan reinfiseres. Smitten skjer ved direkte eller indirekte kontakt med infisert materiale (hender, klær, håndklær) eller via fluer som kan bringe øyesekret fra ett barn til et annet.

Betennelsene i øyets bindehinne fører til entropion, arrskrumpninger og feilstillinger av øyelokkene, som igjen fører til trichiasis, dvs. at øyevippene vrenges innover og skraper på hornhinnen. Hornhinnen blir infisert, og etter hvert mister den sin naturlige transparens (gjennomsiktighet) på grunn av sår og arrdannelse. Slik arrdannelse med innvekst av nye blodkar, kalles for pannus og sees oftest først i øvre del av hornhinnen.

Man inndeler gjerne sykdommen i forskjellige stadier etter bindehinnens utseende.

Trakom kan helbredes med antibiotisk behandling, f.eks. tetrasykliner, men i trakomstrøk ser man stadig at de som er blitt behandlet, etter kort tid blir infisert på nytt. Kirurgisk korreksjon av øyelokkenes feilstilling er viktig for å hindre blindhet.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.