trakom

Artikkelstart

Trakom er en alvorlig betennelsestilstand i øyets overfladiske slimhinne (bindehinnen) som skyldes mikroorganismen Chlamydia trachomatis.

Faktaboks

Uttale
trakˈom
Etymologi
av gresk trakhys, ‘ru’ og -oma, ‘klump, svulst’

Utbredelse

Etter grå stær (katarakt) er trakom den hyppigste årsaken til blindhet i verden. Per 2006 var om lag 84 millioner mennesker angrepet, og åtte millioner blinde på grunn av sykdommen. Trakom har i tidligere tider også vært utbredt i Europa, Nord-Amerika og Nord-Asia, men forsvant etter hvert som levestandarden økte som følge av den industrielle og økonomiske utviklingen. Tilstanden er nå utbredt i tropiske strøk, spesielt i tørre og varme områder, og har sin største utbredelse i Afrika, Midtøsten og deler av Asia. Verdens helseorganisasjon, WHO, arbeider aktivt for å utrydde sykdommen gjennom The Alliance for Global Elimination of Trachoma by the year 2020.

Smittemåte

Trakom er først og fremst utbredt hos befolkningsgrupper som lever under meget dårlige hygieniske forhold, slik at øynene lett kan smittes på nytt. Smitten skjer ved direkte eller indirekte kontakt med infisert materiale (hender, klær, håndklær) eller via fluer som kan bringe øyesekret fra ett barn til et annet.

Sykdomsutvikling

Betennelsene i øyets bindehinne (konjunktiva) fører til entropion, arrskrumpninger og feilstillinger av øyelokkene, som igjen fører til trichiasis, det vil si at øyevippene vrenges innover og skraper på hornhinnen. Hornhinnen blir infisert, og mister etter hvert sin naturlige gjennomsiktighet (transparens) på grunn av sår og arrdannelse. Slik arrdannelse med innvekst av nye blodkar, kalles for pannus og sees oftest først i øvre del av hornhinnen.

Man inndeler gjerne sykdommen i forskjellige stadier etter bindehinnens utseende.

Behandling og prognose

Trakom kan helbredes med antibiotika, for eksempel tetrasykliner, men i områder hvor trakom er endemisk ser man stadig at de som er blitt behandlet etter kort tid blir infisert på nytt. Kirurgisk korreksjon av øyelokkenes feilstilling er viktig for å hindre blindhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg