Azitromycin er et antibiotikum som tilhører gruppen makrolider. Azitromycin har et bredt antibakterielt spekter og virker ved å hemme proteinsyntesen hos grampositive kokker og en rekke gramnegative bakterier. Azitromycin virker også på Chlamydia trachomatis og noen mykoplasmabakterier.

Azitromycin er markedsført under navnet Azitromax og finnes som tabletter, øyedråper og mikstur.

Bruksområder og effekt

Azitromycin brukes i behandling av kjønnssykdommer som klamydia, mykoplasma og gonoré, men kan brukes mot noen luftveissykdommer som for eksempel bronkitt, bihulebetennelse og halsbetennelse. På grunn av fare for bakteriell resistens er imidlertid ikke azitromycin førstevalget ved behandling av disse infeksjonene.

I motsetning til mange andre antibiotika har azitromycin lang halveringstid og unike egenskaper som gjør at legemiddelkonsentrasjonen i vev opprettholdes over tid. Dette gjør det mulig å gi korte kurer og kun en dosering daglig.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene ved behandling med azitromycin er diaré, kvalme og magesmerter. Kløe og utslett kan også forekomme. En sjelden bivirkning som kan forekomme er forstyrret ledning av elektrisitet i hjertet (forlenget QT-tid; se elektrokardiografi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg