transseksuell

Artikkelstart

En person som identifiserer seg som transseksuell oppfatter å ha en kjønnsidentitet som ikke samsvarer med det kjønn vedkommende er tilskrevet ved fødsel basert på ytre genitalier.

Tidligere har dette blitt beskrevet med uttrykk som «å være født i feil kropp» eller å være en kvinne/mann «fanget i» en manns/kvinnes kropp. Senere beskrivelser med fokus på kropp har gått mot å være født med en kropp som trenger justering for å bli god å bo i da det kan være snakk om ulike grader av justeringer for ulike personer.

Transseksuelle, også kalt personer med diagnosen transseksualisme, vil gjerne ved hjelp av hormonbehandling, kirurgi, sosiale og juridiske tilpasninger gjennomgå en overgang fra én kjønnskategori – kvinne eller mann – til en annen. Noen med diagnosen transseksualisme ønsker imidlertid ikke å gjennomgå alle de mulige hormonelle og kirurgiske prosedyrene, men nøyer seg med hva de opplever som tilstrekkelig for dem.

Det er individuelt hvorvidt en person med diagnosen transseksualisme oppfatter seg som enten kvinne eller mann. Noen plasserer seg utenfor tokjønnsmodellen, selv om de tilfredsstiller kravene til diagnosen transseksualisme.

Ubehaget med å leve med kroppen ujustert kan være meget stort.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg