Transseksuell er en betegnelse som har blitt brukt om personer med diagnosen transseksualisme, en nå utdatert kjønnsidentitetsforstyrrelse. I diagnosemanualen ICD er diagnosen transseksualisme og andre kjønnsidentitetsforstyrrelser tatt ut av kapittelet for psykiske lidelser og erstattet med kjønnsinkongruens. Siden 1990-tallet har betegnelsene trans og transperson erstattet transseksuell som samlebetegnelse.

Ikke alle personer med transseksualisme identifiserer seg som transseksuelle. Det innebærer altså at det å ha diagnosen transseksualisme ikke nødvendigvis betyr at personen anser dette som en betydningsfull beskrivelse av seg selv som person.

I tillegg til å være en medisinsk diagnose har transseksuell historisk vært vært brukt som en løsere samlebetegnelse på personer som på ulike måter har overskredet kjønnsnormer og kjønnsuttrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg