Truncus thyreocervicalis er en kort arteriestamme som avgår fra kragebeinsarterien (arteria subclavia), med grener til halsorganer og til hals- og skuldermuskulaturen.

Faktaboks

Uttale

tr'unkus t'yreo-servi'kalis

Etymologi

latin truncus, 'stamme'

Anatomisk nøkkelinformasjon

Viktige grener

  • arteria thyreoidea inferior går som en direkte fortsettelse av arteriestammen, først bueformet oppover/medialt og deretter ned bak skjoldbruskkjertelen. Den forsyner denne og biskjoldbruskkjertlene, spiserøret og luftrøret, samt muskulatur i halsområdet.
  • arteria transversa cervicis/colli avgår lateralt som en tynn gren mellom fasiklene i armnervefletningen (plexus brachialis) og til dorsale muskler i skulder- og nakkeregionen. Variasjoner i form og forløp er vanlige.
  • arteria suprascapularis er en tynn gren som avgår som den første på karstammen. Den går lateralt og ned over armnervefletningen, bak kragebeinet til øvre del av skulderbladet, hvor den forsyner muskulaturen. I fossa supraspinata danner den anastomoser med arteria circumflexa scapulae.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg