Urinsyrenefropati er akutt nyresvikt forårsaket av at nyretubuli er tettet igjen av utfelte urinsyrekrystaller. Nyrene skiller ut 75 prosent av den urinsyren som fjernes ved glomerulær filtrasjon og tubulær sekresjon. Urinsyre blir også tatt opp igjen gjennom tubulær reabsorbsjon.

Faktaboks

Også kjent som
uratnefropati

Urinsyrenefropati kan forekomme på grunn av at mange celler ødelegges eller dør, som ved cellegiftbehandling eller tumorlysesyndrom. Dette kan forebygges ved å sikre god urinproduksjon (diurese) som er gjort basisk (alkalisert). I tillegg gis allopurinol eller urikase for å senke urinsyrenivået i blodet. Hemodialyse fjerner urinsyre effektivt, og kan en sjelden gang bli nødvendig.

Kronisk urinsyrenefropati

Kronisk urinsyrenefropati er omdiskutert, men skal skyldes urinsyrekrystalldeponering i nyrevev med påfølgende betennelse hos særlig disponerte individer. Dette ble ofte rapportert tidligere, men det var gjerne forbundet med blyforgiftning, som er svært sjelden i nyere tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg