Legemidler mot urinsyregikt
Virkningsmekamisme for legemidler ved urinsyregikt. Allopurinol forebygger nye anfall.
Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Allopurinol er et legemiddel som brukes ved urinsyregikt. Urinsyregikt er en betennelsestilstand i ledd og fører til sterke smerter. Høye nivåer av urinsyre utløser urinsyregiktanfall. Allopurinol kan bidra til å senke produksjonen av urinsyre hos personer med denne urinsyregikt.

Faktaboks

Uttale
allopurinˈol

Virkning

Allopurinol virker ved å senke produksjonene av urinsyre og dermed nivået av urinsyre i blodet. Urinsyre dannes ved nedbrytning av DNA. Det er enzymet xantinoksidase som er bryter ned DNAet, og allopurinol hemmer dette enzymet.

Bruk

Allopurinol er førstevalget når det kommer til å senke urinsyrenivået i blodet. Tidligere begynte man ikke behandling med allopurinol før etter at pasienten hadde hatt flere urinsyregiktanfall, men nå igangsetter man behandling allerede etter første anfall. Behandlingen skal ikke begynne under et anfall fordi det kan oppstå akutte anfall i starten av behandlingen. Behandlingen styres ut i fra hvilke nivåer av urinsyre pasienten har i blodet.

Allopurinol er et reseptpliktig legemiddel og selges kun i apotek.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger er utslett, kløe, avflassing av huden og økning av tyreoideastimulerende hormon (TSH) i blodet.

Forsiktighetsregler

Allopurinol bør ikke brukes av personer med nyre- og/eller leversykdom da det er hos disse pasientene at risikoen for bivirkninger er størst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg