Allopurinol er et legemiddel som brukes ved urinsyregikt. Urinsyregikt er en betennelsestilstand i ledd og fører til sterke smerter. Høye nivåer av urinsyre utløser urinsyregiktanfall. Allopurinol kan bidra til å senke produksjonen av urinsyre hos personer med denne urinsyregikt.

Allopurinol virker ved å senke produksjonene av urinsyre og dermed nivået av urinsyre i blodet. Urinsyre dannes ved nedbrytning av DNA. Det er enzymet xantinoksidase som er bryter ned DNAet, og allopurinol hemmer dette enzymet.

Allopurinol er førstevalget når det kommer til å senke urinsyrenivået i blodet. Tidligere begynte man ikke behandling med allopurinol før etter at pasienten hadde hatt flere urinsyregiktanfall, men nå igangsetter man behandling allerede etter første anfall. Behandlingen skal ikke begynne under et anfall fordi det kan oppstå akutte anfall i starten av behandlingen. Behandlingen styres ut i fra hvilke nivåer av urinsyre pasienten har i blodet.

Allopurinol er et reseptpliktig legemiddel og selges kun i apotek.

Vanlige bivirkninger er utslett, kløe, avflassing av huden og økning av tyreoideastimulerende hormon (TSH) i blodet.

Allopurinol bør ikke brukes av personer med nyre- og/eller leversykdom da det er hos disse pasientene at risikoen for bivirkninger er størst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.