Vitamin K-antagonister er en gruppe legemidler som brukes til å forebygge blodpropp. Den vanligste vitamin K-antagonisten i Norge er warfarin (handelsnavn Marevan). Legemidlene tilhører gruppen antikoagulasjonsmidler fordi de hemmer kroppens koagulasjonssystem som sørger for at blodet klumper seg. I dagligtalen blir slike legemidler ofte omtalt som blodfortynnende legemidler.

Faktaboks

Virkning

Vitamin K-antagonister er stoffer som kjemisk ligner vitamin K, og som hemmer omdannelsen av inaktivt vitamin K til sin aktive form, og dermed vitaminets virkning. Vitamin K er viktig for dannelsen av koagulasjonsfaktorene X, IX, VII og protrombin (faktor II), som er nødvendig for blodets evne til å levre seg (koagulere). Vitamin K-antagonister hemmer derfor blodets evne til å koagulere ved å hindre produksjonen av koagulasjonsfaktorene.

Bruk

Effekten av vitamin K-antagonistene gjør at legemidler hvor disse inngår, kalles antikoagulasjonsmidler eller blodfortynnende legemidler. Warfarin er ett eksempel, og er den eneste godkjente vitamin k-antagonisten i Norge som brukes forebyggende mot blodpropp. Legemiddelet blir brukt ved flere sykdomstilstander, som til felles har en risiko for å utvikle blodpropp. Legemidlene brukes også av personer i risikogrupper for å utvikle hjerte-karsykdommer.

KONTROLL

Antikoagulasjonsbehandling med warfarin blir nøye kontrollert ved bruk av INR-skalaen. Skalaen brukes ved oppfølging og kontroll hos pasienter som bruker blodfortynnende legemidler. INR-verdien er et mål på hvor lang tid blodet bruker på å koagulere. Høy INR-verdi tilsier at det tar lenger tid for blodet å koagulere. For pasienter som bruker warfarin, ønskes normalt en INR-verdi på mellom 2 og 3.

Forholdsregler

Pasienter som bruker warfarin skal som hovedregel utvise forsiktighet ved bruk av NSAIDs, for eksempel Ibux, og acetylsalisylsyre fordi risikoen for blødning øker.

Bivirkninger

Den vanligste bivirkningen er blødninger. Overdosering kan gi små blødninger og blåmerker.

Kjemisk oppbygning

vitamin K antagonistene er derivater av den kjemiske gruppen 4-hydroksykumarin, som finnes naturlig i enkelte planter, særlig kløver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg