Vitamin K-antagonister er en gruppe legemidler som brukes til å forebygge blodpropp. Den vanligste vitamin K-antagonisten i Norge er warfarin (handelsnavn Marevan). Legemidlene tilhører gruppen antikoagulasjonsmidler fordi de hemmer kroppens koagulasjonssystem som sørger for at blodet klumper seg. I dagligtalen blir slike legemidler ofte omtalt som blodfortynnende legemidler.

Vitamin K-antagonister er stoffer som kjemisk ligner vitamin K, og som hemmer omdannelsen av inaktivt vitamin K til sin aktive form, og dermed vitaminets virkning. Vitamin K er viktig for dannelsen av koagulasjonsfaktorene X, IX, VII og protrombin (faktor II), som er nødvendig for blodets evne til å levre seg (koagulere). Vitamin K-antagonister hemmer derfor blodets evne til å koagulere ved å hindre produksjonen av koagulasjonsfaktorene.

Effekten av vitamin K-antagonistene gjør at legemidler hvor disse inngår, kalles antikoagulasjonsmidler eller blodfortynnende legemidler. Warfarin er ett eksempel, og er den eneste godkjente vitamin k-antagonisten i Norge som brukes forebyggende mot blodpropp. Legemiddelet blir brukt ved flere sykdomstilstander, som til felles har en risiko for å utvikle blodpropp. Legemidlene brukes også av personer i risikogrupper for å utvikle hjerte-karsykdommer.

Antikoagulasjonsbehandling med warfarin blir nøye kontrollert ved bruk av INR-skalaen. Skalaen brukes ved oppfølging og kontroll hos pasienter som bruker blodfortynnende legemidler. INR-verdien er et mål på hvor lang tid blodet bruker på å koagulere. Høy INR-verdi tilsier at det tar lenger tid for blodet å koagulere. For pasienter som bruker warfarin, ønskes normalt en INR-verdi på mellom 2 og 3.

Pasienter som bruker warfarin skal som hovedregel utvise forsiktighet ved bruk av NSAIDs, for eksempel Ibux, og acetylsalisylsyre fordi risikoen for blødning øker.

Den vanligste bivirkningen er blødninger. Overdosering kan gi små blødninger og blåmerker.

vitamin K antagonistene er derivater av den kjemiske gruppen 4-hydroksykumarin, som finnes naturlig i enkelte planter, særlig kløver.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.