K-vitamin

Artikkelstart

K-vitamin er fellesnavnet på to grupper fettløselige forbindelser: fyllokinonderivater (K1) og menakinonderivater (K2). K1 finnes i grønne planter, og K2 syntetiseres av mange mikroorganismer, som blant annet bakterier i tarmen.

Faktaboks

Også kjent som
koagulasjonsvitaminet

Animalsk vev inneholder begge typene av K-vitamin. K-vitamin er særlig nødvendig for dannelsen av flere typer proteiner som er involvert i koagulering av blod. Dermed kan man få blødning fra slimhinner og hud samt forlenget blødningstid ved sårdannelse ved K-vitaminmangel. Grønne bladgrønnsaker og innmat som lever og nyre har et høyt innhold av K-vitamin.

Bruk av antibiotika kan redusere inntaket av vitamin K fordi tarmens bakterieflora hemmes. Enkelte blodfortynnende medisiner virker også ved å hemme på K-vitaminfunksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg