Warfarin er et syntetisk blodfortynnende middel, som hindrer utvikling av blodpropp hos pasienter under risiko. Warfarin hemmer koagulasjonssystemet ved å hemme vitamin-K, det er dermed en vitamin- K-antagonist.

Virkning

Warfarins virkningsmekanisme
Warfarins virkningsmekanisme
Lisens: CC BY SA 3.0

Warfarin blokkerer vitamin-K. Vitamin-K er nødvendig for å produsere noen av faktorene (faktor II, VII, IX og X) som bidrar til sammenklumping av blod (koagulasjon). Ved å hindre vitamin-K vil warfarin dermed redusere blodets evne til å koagulere.

Det kan ta opp til en uke før man får effekt av warfarin. Årsaken til det er at de koagulasjonsfaktorene som allerede er produsert før oppstart av warfarin, må bli borte fra blodet.

Bruk

Warfarin er markedsført under handelsnavnet Marevan. Warfarin er godt egnet for langvarig antikoagulasjonsbehandling da det gis som tabletter. Preparatet var tidligere det mest brukte antikoagulasjonslegemiddelet, men etter at DOAK (dabigatran, rivaroksaban, apiksaban, edoksaban) kom på markedet brukes warfarin mindre.

Bruk av warfarin som legemiddel krever en hårfin balanse mellom å gi for lite og det å gi for mye. Dersom det gis for lite kan det føre til dannelse av blodpropp, og dersom det gis for mye øker faren for blødning. Det er mange ulike faktorer knyttet til inntak av enkelte matvarer og andre medisiner, som påvirker hvordan warfarin virker i kroppen. Det er derfor nødvendig med overvåking av warfarin.

Overvåking, eller monitorering, av warfarin gjøres ved hjelp av INR. Hos friske mennesker ligger INR-verdi mellom 0,8 og 1,2. For at behandlingen skal regnes som effektiv, er det ønskelig med en INR-verdi mellom 2 og 3 for de som bruker warfarin.

Bivirkninger

Den vanligste bivirkningen knyttet til warfarin er blødning. Bruk av warfarin alene øker faren for blødning. I tillegg er det mange forhold som i kombinasjon med warfarin øker faren for blødning ytterligere. Faren for blødning øker med økende INR-verdi.

Forhold som påvirker legemiddelets virkning

NSAID (ibuprofen, naproksen, acetylsalisylsyre, diklofenak) og ginseng (en urteplante) er to faktorer som i kombinasjon med warfarin øker faren for blødning.

Vitamin-K og johannesurt øker derimot faren for dannelse av blodpropp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg