Xylometazolin er et legemiddel som brukes lokalt i nesen for korttidsbehandling av tett nese, for eksempel ved forkjølelse. Det virker avsvellende på neseslimhinnen og letter dermed luftpassasjen gjennom nesen.

Virkningsmekanisme

Ved en forkjølelse blir nesen ofte tett på grunn av hevelse i neseslimhinnen. Dette gjør at luftpassasje gjennom nesen blir vanskeligere.

Virkningsmekanismene til xylometazolin er å stimulere alfa-adrenerge reseptorer. Alfa-adrenerge reseptorer sitter i blodårene. Stimulering av disse reseptorene vil få blodårene i neseslimhinnen til å trekke seg sammen. Effekten av dette er lettere luftpassasje gjennom nesen.

Bruksområde

Xylometazolin brukes ved symptomer på tett nese ved forkjølelse. Virkestoffet gis som nesespray eller nesedråper.

Preparater

Det finnes flere preparater på det norske markedet som inneholder virkestoffet xylometazolin. Noen legemidler inneholder bare xylometazolin som virkestoff, mens andre inneholder også andre virkestoffer (kombinasjonspreparat). Preparatet Otrivin finnes for eksempel både som bare xylometazolin og som kombinasjonspreparat med mentol. Kombinasjonen xylometazolin og ipratropiumbromid selges som Zycomb. Ipratropiumbromid har antikolinerg effekt og reduserer mengde slim som produseres i nesen, mens mentol reduserer nesetetthet ved å trekke de betente og hovne blodårene i neseslimhinnen sammen.

Bivirkninger

Den vanligste bivirkningen er kronisk nesetetthet. Denne bivirkningen skyldes vedvarende bruk av virkestoffet. Noen milde bivirkninger er svie i neseslimhinnen, tretthet og hodepine. Andre bivirkninger som kan oppstå ved overdosering er blodtrykksstigning, hjertebank, hurtig puls og nervøsitet.

Forsiktighetsregler

Reseptfri nesespray kan brukes av ammende og gravide. På grunn av fare for bivirkninger bør xylometazolin ikke gis til barn under to år. Sammenhengende bruk av xylometazolin som overstiger 10 dager er ikke anbefalt fordi det kan gi kronisk nesetetthet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg