Yaba, eller yaa baa er et sentralstimulerende middel i metamfetamingruppen. Yaba er er derivat av syntetiske amfetaminer og omsettes som regel i pilleform med opp til 80 prosent rent metamfetamin. Stoffet er enkelt å lage, råvarer i produksjonen er blant annet koksalt, vaskemidler, forkjølelsesmedisiner og litium fra kamerabatterier. Yaba er sterkt vanedannende og fører blant annet til økt dopaminutskillelse i hjernen, hallusinasjoner, søvnløshet, økt hjerterytme, aggressivitet, paranoia og panikklidelse. Andre skadevirkninger er nyreskader, lungeskader, dehydrering, epilepsilignende kramper og koma.

Utbredelse. Yaba brukes særlig i Øst-Asia, spesielt Thailand der det er mer utbredt enn heroin. I de senere årene har beslagene i Europa og USA økt. Man frykter at stoffet vil erstatte ecstasy som partydop, selv om virkningen er forskjellig. Yaba produseres særlig i «Det gylne triangel», grenseområdene mellom Thailand, Myanmar og Laos, hovedsakelig Myanmar.

Historikk. Stoffet ble første gang fremstilt av kjemikere i Nazi-Tyskland og gitt til soldater for at de skulle holde seg våkne under langvarige kamphandlinger. Produksjon av yaba etter «nazi-metoden» ble første gang oppdaget i Thailand rundt 1970. Andre navn på yaba er derfor «nazidop», «hitlerdop» og «thaipiller».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg