yaba

Artikkelstart

Yaba, eller yaa baa er et narkotisk stoff i metamfetamingruppen. Yaba er er derivat av syntetiske amfetaminer og omsettes som regel i pilleform med opp til 80 prosent rent metamfetamin. Stoffet er enkelt å lage, råvarer i produksjonen er blant annet koksalt, vaskemidler, forkjølelsesmedisiner og litium fra kamerabatterier. Yaba er sterkt vanedannende og fører blant annet til økt dopaminutskillelse i hjernen, hallusinasjoner, søvnløshet, økt hjerterytme, aggressivitet, paranoia og panikklidelse. Andre skadevirkninger er nyreskader, lungeskader, dehydrering, epilepsilignende kramper og koma.

Utbredelse. Yaba brukes særlig i Øst-Asia, spesielt Thailand der det er mer utbredt enn heroin. I de senere årene har beslagene i Europa og USA økt. Man frykter at stoffet vil erstatte ecstasy som partydop, selv om virkningen er forskjellig. Yaba produseres særlig i «Det gylne triangel», grenseområdene mellom Thailand, Myanmar og Laos, hovedsakelig Myanmar.

Historikk. Stoffet ble første gang fremstilt av kjemikere i Nazi-Tyskland og gitt til soldater for at de skulle holde seg våkne under langvarige kamphandlinger. Produksjon av yaba etter «nazi-metoden» ble første gang oppdaget i Thailand rundt 1970. Andre navn på yaba er derfor «nazidop», «hitlerdop» og «thaipiller».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg