Yaba, eller yaa baa, narkotisk stoff i metamfetamingruppen. Yaba er er derivat av syntetiske amfetaminer og omsettes som regel i pilleform med opp til 80 % rent metamfetamin. Stoffet er enkelt å lage, råvarer i produksjonen er bl.a. koksalt, vaskemidler, forkjølelsesmedisiner og litium fra kamerabatterier. Yaba er sterkt vanedannende, det fører bl.a. til økt dopaminutskillelse i hjernen, hallusinasjoner, søvnløshet, økt hjerterytme, aggressivitet, paranoia og panikklidelse. Andre skadevirkninger er nyreskader, lungeskader, dehydrering, epilepsilignende kramper og koma.

Utbredelse. Yaba brukes særlig i Øst-Asia, spesielt Thailand der det brukes mer yaba enn heroin. I de senere årene har beslagene i Europa og USA økt. Man frykter at stoffet vil erstatte ecstasy som partydop, selv om virkningen er forskjellig. Yaba produseres særlig i «Det gylne triangel», grenseområdene mellom Thailand, Myanmar og Laos, hovedsakelig Myanmar.

Historikk. Stoffet ble første gang fremstilt av kjemikere i nazi-Tyskland og gitt til soldater for at de skulle holde seg våkne under langvarige kamphandlinger. Produksjon av yaba etter «nazi-metoden» ble første gang oppdaget i Thailand rundt 1970. Andre navn på yaba er derfor «nazidop», «Hitlerdop» og «thaipiller».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.