Yaba, eller yaa baa, narkotisk stoff i metamfetamingruppen. Yaba er er derivat av syntetiske amfetaminer og omsettes som regel i pilleform med opp til 80 % rent metamfetamin. Stoffet er enkelt å lage, råvarer i produksjonen er bl.a. koksalt, vaskemidler, forkjølelsesmedisiner og litium fra kamerabatterier. Yaba er sterkt vanedannende, det fører bl.a. til økt dopaminutskillelse i hjernen, hallusinasjoner, søvnløshet, økt hjerterytme, aggressivitet, paranoia og panikklidelse. Andre skadevirkninger er nyreskader, lungeskader, dehydrering, epilepsilignende kramper og koma.

Utbredelse. Yaba brukes særlig i Øst-Asia, spesielt Thailand der det brukes mer yaba enn heroin. I de senere årene har beslagene i Europa og USA økt. Man frykter at stoffet vil erstatte ecstasy som partydop, selv om virkningen er forskjellig. Yaba produseres særlig i «Det gylne triangel», grenseområdene mellom Thailand, Myanmar og Laos, hovedsakelig Myanmar.

Historikk. Stoffet ble første gang fremstilt av kjemikere i nazi-Tyskland og gitt til soldater for at de skulle holde seg våkne under langvarige kamphandlinger. Produksjon av yaba etter «nazi-metoden» ble første gang oppdaget i Thailand rundt 1970. Andre navn på yaba er derfor «nazidop», «Hitlerdop» og «thaipiller».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.