Virkning av benzodiazepiner og benzodiazepin lingende hypnotika (sovemidler)
Virkning av benzodiazepiner og benzodiazepinlignende midler (hypnotika, sovemidler).
Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Zopiklon er en type sovemedisin som brukes i behandling av kortvarige søvnvansker. Zopiklon tilhører legemiddelgruppen benzodiazepinlignende legemidler (z-hypnotika). Legemiddelet skal bare brukes som kortvarig behandling, på grunn av fare for skadelig bruk og tilvenning.

Virkning

Legemiddelet forkorter innsovningstiden og har kort virketid. Zopiklon fører til forlenget varighet av søvn, og det minsker antallet oppvåkninger i løpet av natten.

Zopiklon virker ved å binde seg til benzodiazepinreseptorer og øke effekten av signalstoffet gamma-amino-smørsyre (GABA). GABA er et hemmende signalstoff (nevrotransmitter) i hjernen.

GABA binder seg til GABAA–reseptorer som åpner kloridionekanalen. Kloridioner (Cl) strømmer inn og hemmer aktivering (depolarisering) av nervecellene. Cl strømmer lettere inn når både zopiklon og GABA bindes til GABA-reseptorer, dermed må en kraftigere stimulering til for å utløse et nervesignal.

Bruk

Zopiklon kan brukes i korte perioder. Legemiddelet tas kort tid før sengetid. Behandlingen bør ikke strekke seg ut over to til fire uker inkludert nedtrappingstid.

Preparater

Zopiklon blir markedsført under navnene Imovane, Zopiclone og Zopitin.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er munntørrhet, forverring av smakssans (bitter smak), søvnighet og tretthet om morgenen.

Forsiktighetsregler

Bilkjøring

Zopiklon kan påvirke kjøreevnen dersom det tas mindre enn tolv timer før kjøring, hvis de tas i større doser enn vanlig eller ved samtidig bruk av legemidler som øker effekten av zopiklon. Effekten forsterkes ved samtidig bruk av andre legemidler med virkning på sentralnervesystemet.

Avhengighet og misbruk

Det er en fare for å bli avhengig av zopiklon. Denne faren øker ved langvarig behandling, økning i dose eller hvis man har lett for å bli avhengig av berusende midler. Alkohol bør unngås ved bruk av legemiddelet.

Nedtrapping

Ved bruk av zopiklon ut over fire uker kan symptomene komme tilbake i forsterket grad. Risikoen for dette er større etter plutselig avbrytelse av behandlingen. Derfor anbefales det at dosen reduseres gradvis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg