Barneernæring er kunnskap og råd om sammenhengen mellom mat og helse hos barn og spedbarn. Feltet kan inndeles i spedbarnsernæring, småbarnsernæring og ernæring til skolebarn.
Barneårene kjennetegnes av stor vekst og dermed økt behov for energi og næringsstoffer i forhold til vekten. Et godt kosthold for barnet er viktig for:
- normal vekst og utvikling
- helsen – både på kort og lang sikt
- innarbeiding av gode matvaner
- matens andre roller (sosial betydning, trivsel, mestring, læring)
Bortsett fra de spesielle rådene som gis for spedbarnskostholdet, er kostrådene til barn og unge i hovedtrekk lik kostrådene til den voksne del av befolkningen.
Til tross for en bedring av flere kostholdsfaktorer de siste årene her i landet, inntar mange fortsatt for mye mettet fett, sukker og salt og for lite kostfiber. Helsedirektoratet anbefaler folk å spise variert og velge mer grovbrød, frukt, grønnsaker, poteter og fisk, samt magrere kjøtt- og meieriprodukter og mindre spisefett. Det anbefales å redusere forbruket av smør, hard margarin, snacks og sukkerrike varer. Dette vil gi et kosthold som er rikt på vitaminer, kostfiber, stivelse og mineraler. Det å innarbeide faste måltider vektlegges også.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.