Bowens sykdom er et eldre navn på et forstadium til plateepitelkreft i huden. I dag kalles tilstanden intraepidermalt plateepitelkarsinom. Tilstanden kan også kalles et carcinoma in situ, altså et forstadium til kreft.

Faktaboks

Etymologi

Navnet er etter den amerikanske hudlegen John T. Bowen (1857–1941).

Beskrivelse

Plateepitelkarsinom er kreftceller som utgår fra keratinocytter (hornceller) i overhuden, som er det øverste og tynneste hudlaget. Når karsinomet er innkapslet i dette hudlaget det utgår fra og ikke har vokst ut av dette laget, kalles det intraepidermalt. Intra betyr 'inni' og epidermalt forteller at det handler om overhuden (epidermis). Bowens sykdom sies å være et forstadium ettersom svulsten ikke har spredd seg og formelt sett kan kalles kreft.

Tilstanden kan ses som velavgrensede, rødlige flekker i huden med fortykket, skjellende hud. Hudforandringene er gjerne rundt én centimeter store, men kan over tid vokse til å bli flere centimeter i størrelse.

Risikofaktorer

Den viktigste risikofaktoren er den samlede eksponeringen for ultrafiolett strålingen fra solen. Det er derfor flekkene opptrer hyppigst hos eldre, og på steder som ører, ansikt, hender og legger som ofte blir utsatt for sollys.

En annen risikofaktor er når huden er smittet med visse typer av vortevirus (HPV). Dette er særlig aktuelt hvis tilstanden rammer fingre eller slimhinner, for eksempel på kjønnsorganene. Immundempende behandling er også en risikofaktor.

Tidligere var også eksponering for arsenikk og røntgen viktige årsaker.

Behandling

Behandlingsspekteret er bredt og avhenger av pasientens alder, hvor store hudforandringene er og hvor på kroppen disse sitter. De viktigste behandlingene omfatter kirurgisk fjerning, smøring av huden med cellegift (5-fluorouracil) eller immunstimulerende middel (imiquimod), frysebehandling (kryoterapi) og fotodynamisk behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg