fluorouracil

Artikkelstart

Fluorouracil er cellegift av antimetabolitt-type og er et av de mest brukte legemidler i kreftbehandling, blant annet ved brystkreft og tykktarmskreft.

Faktaboks

Også kjent som
fluoruracil, forkortes ofte FU eller 5-FU

Fluorouracil, kombinert med andre legemidler, gis både som tilleggsbehandling etter operasjon, og som lindrende behandling ved langtkommet kreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Lars Finsen

Stoffet heter fluoruracil, ikke fluoro-uracil. Halogenforbindelser skrives uten -o- på norsk. Unntak er bare kloroform og analoge forbindelser, samt uorganiske ioner, f.eks. heksakloroplatinat, tetrakloroaluminat.

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for kommentar.Jeg ser at Norsk legemiddelhåndbok også bruker Fluorouracil (http://legemiddelhandboka.no/Legemidler/39176), men vil sjekke dette videre med fagansvarlig.Med vennlig hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei igjen,Nå har jeg hatt kontakt med fagansvarlig Olbjørn Klepp angående dette oppslagsordet. Han viser til at både Felleskatalogen (http://www.felleskatalogen.no/medisin/), siste utgave av boken Kreftsykdommer, samt siste utgave av boken Cytostatika alle benytter betegnelsen fluorouracil. Personer som søker etter dette oppslagsordet gjør nok det på bakgrunn av medisinsk omtale, og da er det sannsynlig at det er fluorouracil de søker etter. Vi vil derfor la oppslagsordet stå som det gjør. Men jeg har satt inn fluoruracil som alternativt navn.MvhMarte

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg