Brugadas syndrom er en arvelig sykdom som kan gi hjerterytmeforstyrrelse. Rytmeforstyrrelsene skyldes en feil i noen natriumkanaler i hjertemuskelcellene.

Symptomer

Mange kan leve med Brugadas syndrom uten å oppleve noen symptomer. Andre opplever symptomer i perioder og må ta noen forholdsregler. En liten andel kan ha fare for å få hjertestans som følge av sykdommen.

Diagnostikk

Sykdommen gir ofte karakteristiske forandringer i det elektriske ledningssystemet i hjertet. På en EKG-undersøkelse kan man ofte se at ST-segmentet er hevet i avledning V1, V2 og V3.

Behandling

Pasienter med Brugadas syndrom kan trenge en implanterbar hjertestarter som kan sjokke hjertet ved eventuell hjertestans.

Historikk

Brugadas syndrom ble for første gang omtalt av de spanske hjertelegene Pedro og Josep Brugada, i 1992. I 1998 fant broren deres, Ramon Brugada, den første genetiske mutasjonen som gir Brugadas syndrom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg