Lipoproteiner
Lipoproteiner kan deles inn i to typer basert på hvilke apolipoproteiner de har på overflaten. Kylomikroner, VLDL og LDL har apolipoprotein B, mens HDL har apolipoprotein A1. Inni lipoproteinene er det varierende mengde kolesterol og triglyserider.
Lipoproteiner
Av .
VLDL, LDL og HDL
LDL og HDL er lipoproteiner som frakter kolesterol og triglyserider i blodet. VLDL lages i leveren og sendes ut i blodårene. I blodårene gir VLDL fra seg triglyserider til kroppens celler. I takt med dette blir den mindre og ender opp som LDL. HDL frakter kolesterol tilbake til leveren.
VLDL, LDL og HDL
Av /Shutterstock.

HDL er en type lipoprotein, altså et transportmedium for kolesterol i blodet. HDL har evnen til å ta til seg kolesterol fra kroppens mange ulike celler og frakte det tilbake til leveren. Dette kalles revers kolesteroltransport. I leveren kan kolesterolet omdannes til galle som skilles ut i tarmen via gallegangene.

Faktaboks

Etymologi

fortkortelse for engelsk high density lipoproteins, 'lipoproteiner med høy tetthet'

I motsetning til det fettet cellene bruker som energi, altså triglyseridene, så bruker ikke cellene kolesterol til å lage energi på samme måte. Cellene bruker kolesterol blant annet til å lage steroidhormoner. Dersom kolesterol ikke kommer tilbake til leveren, kan det hope seg opp i blodåreveggene og gi aterosklerose (åreforkalkning).

HDL-partikkelen kan ta til seg kolesterol fra blodåreveggen, noe som har gitt HDL kallenavnet det «gode» kolesterolet. Når millioner av lipoproteinpartikler sirkulerer i blodet, hender det at de kolliderer og da kan HDL-partikkelen også trekke til seg kolesterol fra de andre lipoproteinene.

HDL-partikkelen er ikke avhengig av LDL-reseptoren for å komme inn i leveren, men finner veien inn ved hjelp av andre reseptorer.

Måling

Hva som er en normal verdi eller ikke beskrives gjerne som referanseområde. Dette er det intervallet 95 prosent av antatt friske personer ligger i, med den metoden som er benyttet på det aktuelle laboratoriet. For eksempel oppgir Oslo universitetssykehus HF referanseområdet for HDL-kolesterol til å være 1,0–2,7 millimol per liter (mmol/l) for kvinner og 0,8–2,1 mmol/l for menn. Referanseområdet er hentet fra Nordic Reference Interval Project (NORIP).

Forskning

Fordi HDL-kolesterol frakter overflødig kolesterol tilbake til leveren, har man lenge trodd at dette kunne nyttiggjøres ved å øke HDL-nivået i blodet med medikamenter eller transfusjon for å gi en beskyttelse mot avleiringer i blodåreveggen. Siden omtrent 2010 har HDLs rolle som en beskyttende faktor blitt nedtonet. Dette skyldes blant annet at man har forsøkt å øke HDL-kolesterol med medikamenter uten særlig gevinst.

Man har funnet at HDL kan være en antioksidant, kan ha effekter på immunsystemet og muligens kan det hemme betennelse. HDL kan også i beskjeden grad påvirke blodkoagulasjon og blodplateaggregering. Oppsummert er det fortsatt mye vi ikke vet om betydningen av HDL.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Rikard Rådstoga

Jeg har en kollega som har kjøpt MCT kokosolje og mener dette er bra for kolestrolet, er dette sant eller har det minimal effekt som nevnt i artikkelen?

svarte Kjetil Retterstøl

MCT (står for Medium Chain Triglyceride). Molekylene i MCT har mindre størrelse enn vanlig triglyserider. De tas lettere opp i kroppen og har en enklere transport i blodet ved at de slipper å bli pakket inn i kylomikronpartikkler som som først transporteres i lymfen før de slipper ut i blodsirkulasjonen. Derfor blir MCT brukt som behandling for personer som på grunn av sykdom har problemer med å ta til seg vanlig fett i form av triglyserider. Det betyr imidlertid ikke at MCT er sunnere enn vanlig fett for friske folk. Dessverre er det slik at kokosfett inneholder mye av de mettede fettsyrene Laurinsyre og Myristinsyre som øker LDL-kolesterol som bidrar til å lage avleiringer på innsiden av blodårene som på lang sikt kan gi hjerte- og karsykdom.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg