Øverst normal ryggsøyle ett forfra. Nederst typiske forandringer ved fremskreden Bekhterevs sykdom, forbeninger langs mellomvirvelskivene.
/Store norske leksikon.

HLA-assosierte sykdommer er sykdommer hvor pasientene har en spesiell variant av et HLA-gen og et HLA-molekyl oftere enn i normalbefolkningen. Den best kjente av de HLA-assosierte sykdommene er ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom), der mer enn 95 % av pasientene har HLA-molekylet B27, mens dette ellers finnes hos 10 % av friske nordmenn.

Andre HLA-assosierte sykdommer er

De nevnte HLA-molekylene disponerer for de nevnte HLA-assosierte sykdommene, men er, bortsett fra HLA-H-mutasjonen ved hemokromatose, ikke tilstrekkelige for at det skal utvikles sykdom. For at individer som er bærere av slike HLA-assosierte molekyler, skal utvikle sykdom, er det nødvendig med andre genetiske faktorer og ytre faktorer i tillegg. Dette betyr at bare et mindretall av de individene som har HLA-assosierte molekyler, vil utvikle sykdom.

Bortsett fra hemokromatose og cøliaki har man ikke klarlagt hvorfor visse HLA-molekyler fører til sykdom. Hemokromatose skyldes en enkelt mutasjon i HLA-H, som fører til forandringer i jernstoffskiftet. Ved tarmsykdommen cøliaki er det vist at HLA-DQ2 presenterer peptider fra melproteinet gluten til T-celler. De fleste andre HLA-assosierte sykdommene kommer under kategorien autoimmune sykdommer. I disse tilfellene mener man at HLA-molekylene presenterer peptider fra kroppens egne molekyler (autoantigener) til T-celler, slik at T-cellene gjenkjenner og angriper kroppens egne celler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg