Kell-systemet er et blodtypesystem med flere antigener. Antigenene er plassert på et langt glykoprotein som stikker opp av membranen på røde blodceller. I transfusjonssammenheng er allelene K og k viktige. Antigenet K utløser nest etter RhD lettest immunisering etter blodoverføring (transfusjon) eller svangerskap. Antistoffer mot K (anti-K) kan gi alvorlige transfusjonsreaksjoner og erytroblastose hos foster og nyfødte. Antigenet k utløser mindre immunisering og gir sjelden transfusjonsproblemer.

Omkring 90 prosent av den etnisk norske befolkningen er K-negative, og har altså genotype kk, noe som gjør det enkelt å finne K-negative røde blodceller til pasienter med anti-K. For å redusere faren for erytroblastose hos nyfødte gir man i Norge og mange andre land K-negativt blod til kvinner før og i fertil alder.

Kell-antistoffer påvises med antiglobulinreaksjon og utløser vanligvis ekstravasal hemolyse, det vil si at blodcellene ødelegges utenfor blodårene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg